Gemeente Medemblik

Bodemloket leidt tot betere gemeentelijke dienstverlening

Op 1 december jongstleden lanceerde de Milieudienst Westfriesland het Bodemloket: een digitale schat aan bodeminformatie waarmee zeven bij het loket aangesloten gemeenten hun dienstverlening op een hoger plan tillen en waardoor meteen kosten worden bespaard.

Samenwerken loont!
Gemeenten, makelaars, bodemonderzoekers, maar ook particulieren die overwegen een huis te kopen: allemaal hebben ze behoefte aan informatie over de bodem op een betreffende locatie. Tot voor kort moest de Milieudienst Westfriesland die voor 7 gemeenten bodemtaken uitvoert deze informatie handmatig opzoeken in hun archieven. Een reactie duurde gemiddeld drie dagen. Met de lancering van het Bodemloket - dat te raadplegen is via de website van de Milieudienst - (www.mdwf.nl ) kunnen bodemonderzoeken, samenvattingen en historische bodembestanden per ommegaande worden verstrekt. Bezoekers kunnen in een Google Maps-viewer klikken voor bodeminformatie op of nabij een bepaald adres. Ze krijgen dan de samenvatting te zien. Willen zij ook het volledige onderzoeksrapport met meer gedetailleerde informatie ontvangen, dan worden ze doorgeleid naar de internetkassa. Na betaling wordt de gevraagde informatie per ommegaande verstuurd.

Meer mogelijkheden voor samenwerking
Voor de 7 gemeenten betekent het Bodemloket een forse verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Aanvragen kunnen immers snel worden afgehandeld, daarnaast is de kwaliteit gegarandeerd en de continuïteit gewaarborgd: is er onverhoopt een ambtenaar ziek, dan heeft dit geen gevolgen voor de afhandeling van de aanvragen. En heel belangrijk: doordat manuren worden bespaard en doordat loket en het achterliggende systeem gezamenlijk geëxploiteerd worden, worden kosten bespaard.
Vanwege de genoemde voordelen werkt de Milieudienst Westfriesland samen met de Milieudienst Kop van Noord-Holland (6 gemeenten) en de Milieudienst Regio Alkmaar (5 gemeenten); het Bodemloket voor de gemeenten van de Milieudienst Kop van Noord-Holland zal binnenkort ook operationeel zijn en er zijn vergevorderde plannen dat ook de gemeenten van de Milieudienst Regio Alkmaar bij het Bodemloket zullen aansluiten. Niet alle gemeenten in Noord Holland-Noord zijn aangesloten bij deze milieudiensten.
Ook op andere vlakken liggen er kansen om de dienstverlening te verbeteren tegen lagere kosten. Zo is bijvoorbeeld het digitaal bundelen van informatie over geluids- en stankcontouren en andere milieu-informatie voor bedrijven een interessante optie. Want: samenwerken loont!