FNV KIEM

Loopbaaninstrument voor orkestmusici

vrijdag 17 december 2010

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) heeft samen met de vakbonden FNV KIEM en NtB een loopbaanboekje voor de orkestmusici van de Nederlandse symfonieorkesten ontwikkeld.

Met deze uitgave willen sociale partners de orkestmusici stimuleren bewust met hun loopbaan om te gaan en hen informatie en concrete tips geven. Het boekje is begin oktober onder de orkesten verspreid. Ook de Nederlandse conservatoria ontvangen in december een aantal exemplaren ten behoeve van de studenten die na hun diplomering een loopbaan als orkestmusicus ambiëren.

Loopbaanontwikkeling belangrijk
Orkesten staan voor de uitdaging om hun maatschappelijk draagvlak, publieksbereik en eigen inkomsten te vergroten. Dit kan gepaard gaan met een verhoogde prestatiedruk en een breder takenpakket voor orkestmusici. In deze situatie zijn loopbaanontwikkeling en levensfasebewust personeelsbeleid cruciale onderdelen van goed werkgeverschap.

Buiten de podiumkunsten is het al langer goed gebruik dat werknemers ook zelf aan hun ontwikkeling werken. Orkestmusici moeten weten hoe zij fysiek en mentaal gezond kunnen blijven musiceren en hoe zij hun vaardigheden, ambities en mogelijkheden kunnen analyseren. Het loopbaanboekje biedt hen deze informatie evenals interviews met negen orkestmusici die hun ervaring met loopbaankwesties willen delen met de lezer. Het boekje is te downloaden via
http://www.sociaalfondsorkesten.nl/.