Gemeente Asten "Uit met Ouders"

Veel belangstelling voor "Uit met Ouders"

De projecten "Minder drinken ook in Asten" en "Minder drinken ook in Someren" zijn afgesloten met een informatieve avond over jongeren en uitgaan. Bijna 100 ouders namen deel aan deze avond. Zij werden ontvangen in Sociaal Cultureel Centrum de Ruchte, daarnaast waren er programmaonderdelen in café d'n Boemelaer in Someren en café de Peer in Asten. De inhoudelijke bijdragen werden verzorgd door: ONIS jongerenwerk, horecaondernemers, de politie, de brandweer en verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.

Waarom uit met ouders?
Er is in de media veel te doen over alcohol en jongeren. Er komen steeds meer jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht. Gelukkig stijgt de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken, maar ze drinken nog steeds op te jonge leeftijd en vaak drinken jongeren grote hoeveelheden. Daarnaast verschijnen er regelmatig berichten over uitgaansdrugs en uitgaansgeweld. Eenzijdige en beperkte informatie over uitgaan kan zorgen voor onrust en bezorgdheid bij ouders. Aan welke gevaren staan kinderen tijdens het uitgaan bloot? En hoe reëel is de bezorgdheid van ouders? Objectieve informatie en een kijkje ter plekke kunnen ouders een duidelijk beeld geven. Reden voor de gemeenten Asten en Someren om in samenwerking met GGD Brabant-Zuidoost "Uit met ouders" te organiseren. Alle ouders van 13 tot en met 16 jarige kinderen kregen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Te jong en toch de kroeg in?
Wethouder Theo Maas van Someren opende de avond waarna de ouders in groepen de verschillende programmaonderdelen volgden. Het jongerenwerk van ONIS liet met een toneelstukje zien hoe eenvoudig jongeren gebruik maken van een valse ID-kaart om een café binnen te komen. Jongeren realiseren zich daarbij niet dat zij hiermee het risico lopen een HALT-straf te krijgen. Vervolgens werd aan de ouders gevraagd hoe zij hierop zouden reageren.

Welke taak voor caféhouder en politie?
In de Boemelaer vertelden de politie en Hans van de Ven, eigenaar van het café, over de afspraken die er zijn in het kader van veilig uitgaan. De huisregels van de Boemelaer werden uitgelegd, de politie vertelde over hun aanwezigheid tijdens een uitgaansavond. Zo nodig kan de "horecatelefoon" gebruikt worden, waarmee direct contact tussen de politie en de horecaondernemer mogelijk is. Wanneer minderjarige jongeren dronken aangetroffen worden, neemt de politie daarover contact op met de ouders.

Drugsgebruik en brandveiligheid
Deef Kluyt, eigenaar van Café de Peer, heeft al jarenlang goede ervaringen met informatieavonden voor ouders over het uitgaan van hun kinderen. Ditmaal gaven Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en de brandweer informatie in zijn café. De brandweer behandelde de brandveiligheid in de horeca en thuis. Het brengt bijvoorbeeld risico's met zich mee om na alcohol- of drugsgebruik de frituurpan aan te zetten want wie zorgt ervoor dat die pan daarna niet vergeten wordt? De bijdrage van Novadic-Kentron ging over alcohol en andere genotmiddelen: "Waarom wordt geadviseerd niet onder de 16 alcohol te drinken en hoe kan ik het aan mijn kind zien als hij of zij drugs gebruikt".

Vragen beantwoord
Het Varendonck College en het maatschappelijk werk van de LEV-groep waren tijdens de avond aanwezig om vragen te beantwoorden. Zij zijn tijdens de projectperiode lid geweest van de projectgroepen van beide gemeenten. Marian Daems, coördinator van het binnenkort te openen Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf voor te stellen aan het publiek. Tevens liet zij weten dat men hier binnenkort ook met vragen over uitgaan en andere vragen over opvoeden en opgroeien terecht kan.
De avond werd in de Ruchte, door wethouder Jac Huijsmans van Asten, afgesloten. De aanwezigen kregen hierna de gelegenheid om informeel vragen te stellen aan de mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de inhoud van de avond.

Alcohol en drugs blijvend onder de aandacht
Hoewel beide projecten in 2010 worden afgerond zullen de projectgroepleden een aantal keren per jaar bij elkaar blijven komen. Op deze manier is het mogelijk om het thema alcohol en drugs onder de aandacht te blijven brengen in beide gemeenten.