Gemeente Eindhoven

Mevrouw Van Asten-van Dinther onderscheiden
Vanwege de bijzondere verdiensten van mevrouw Gerda van Asten (59) heeft Hare Majesteit haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau toegekend. Mevrouw Van Asten-van Dinther heeft vanaf 1979 op vrijwillige basis meerdere activiteiten verricht. Zo is/was ze collectante voor goede doelen: van 1979 tot heden voor het geestelijk gehandicapte kind en van 1985-1998 voor de Hartstichting.

Op basisschool De Schelp te Eindhoven hielp ze als vrijwilligster bij activiteiten als sportdagen, carnaval, schoolverlaterskamp, maar ook de voorbereiding op communicatie en vormsel.

In de jaren 1985-1998 deed ze als vrijwilligster voor de kantine van Sportlust Korfbal de inkopen en pleegde ze er het onderhoud.

Via de Algemene Hulpdienst Eindhoven begeleidde ze mensen naar b.v. de dokter, deed ze voor cliënten boodschappen, waste ze kleding van cliënten die in het ziekenhuis opgenomen waren, enz. (periode 1982-1992).

Sinds kort (2008) verricht mevrouw Van Asten vrijwilligerswerk bij SVVV De Archipel, De Orangerie/Nuenenshof (centrum voor geriatrische zorg). Ze verzorgt o.a. de wekelijkse ontspanningsavonden, werkt mee aan vieringen van Pasen, Kerstmis waarbij ze haar kwaliteiten op restauratief gebied omzet in praktische tips en werkzaamheden voor medevrijwilligers en medewerkers.

Maar de meeste tijd besteedt mevrouw Van Asten-van Dinther aan het vrijwilligerswerk voor De Zonnebloem, afdeling Woensel Noord te Eindhoven.

Deze afdeling bestaan uit 5 bestuursleden. Decoranda is de voorzitter/secretaris.

Mevrouw Van Asten is in 1983 bij genoemde afdeling als vrijwilliger begonnen met als taak het bezoeken van cliënten. Dit houdt in het 2 keer in de 3 weken bezoeken van 2 of 3 langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten of hulpbehoevende ouderen.

Tegelijkertijd houdt Gerda zich bezig met het organiseren en mede organiseren van jaarlijks terugkerende afdelingsactiviteiten (kienen, spellenmiddag, reisje, winkelochtend, nationale ziekendag, Kerstviering). Hierbij is ze zeer actief in het zoeken van sponsoren (geld en cadeaus) voor de te organiseren evenementen. Ze doet dit tot op heden.

Vanaf 1987 is mevrouw Van Asten bestuurslid met de portefeuille "bezoekwerk en activiteiten in de afdeling". Als zodanig bestaan de werkzaamheden uit:


- het bezoeken van alle nieuwe gasten/cliënten en hen van informatie voorzien


- het bezoeken van de nieuwe vrijwilligers en het uitleggen van hun werkzaam- heden. Ook deze activiteiten verricht ze tot op de dag van vandaag.

Met haar kwaliteiten kon het niet uitblijven: in 2000 wordt ze voorzitter van De Zonnebloem, afdeling Woensel Noord. Ze krijgt er - naast bovengenoemde taken - nog meer werkzaamheden bij:


- het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen


- het meedenken over ontwikkelingen van beleid binnen de afdeling.

Mevrouw Van Asten-van Dinther is 25 keer mee geweest met een Zonnebloem vakantieweek. Hiervan 14 maal als staflid hoofd huishoudelijke nationale vakantieweken en 6 keer als medewerkster huishouding nationale vakantieweken.

Ze is zes keer als medewerkster regionale vakantieweken mee geweest. Het is geweldig dat er in deze moderne tijd er ook nog vrijwilligers als mevrouw Van Asten zijn. Zij zorgen - vaak op de achtergrond - voor de zieke, gehandicapte of eenzame medemens. Decoranda is daarbij het toonbeeld van een actieve vrijwilliger die zich al jarenlang op meerdere fronten voor de gemeenschap inzet/ingezet heeft.

Op vrijdag 17 december 2010 vond de Kerstviering van De Zonnebloem, afdeling Woensel-Noord, plaats in het Heidedonk aan de Noordzeelaan 35. Mevr. M. Fiers, loco-burgemeester, heeft de Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Overigens werd deze decoratie voorafgegaan door de uitreiking van drie vrijwilligersonderscheidingen:


1. mevrouw Corry Hofman-van Antwerpen (76): vrijwilligster vanaf 1997


2. mevrouw Marlies Sonnemans-Lagas (72): vrijwilligster vanaf 1995

Beide dames bezoeken ca. 1 x per 3 weken enkele cliënten; helpen mee bij organiseren en uitvoeren van o.a. de jaarlijkse kienmiddag, spelletjesmiddag, winkelmorgen, reisjes, ziekendag en kerstviering. Zij ontvangen de gemeentelijke vrijwilligerspenning.


3. mevrouw Wilma Timmers-Michiels (67): vrijwilligster vanaf 1985. Naast voornoemde activiteiten is mevrouw Timmers ook zeer actief in het zoeken (en vinden) van sponsoren voor de te organiseren evenementen. In de periode 1991-2008 was ze penningmeester van de afdeling Woensel Noord. Daarenboven is ze 25 keer als vrijwilligster mee geweest met een Zonnebloem vakantieweek (waarvan 7 x als hoofd staflid huishouding; dus verantwoordelijk voor de totale catering). Mevrouw Timmers ontving de gemeentelijke vrijwilligersoorkonde.