Rechtbank Amsterdam


Voorzieningenrechter wijst vorderingen van eigenaar van twee schilderijen tegen het Van Gogh Museum af

Amsterdam, 17 december 2010 - Eiser heeft als eigenaar van twee schilderijen die naar zijn zeggen zijn vervaardigd door Vincent Van Gogh in kort geding gevorderd dat de voorzieningenrechter het van Gogh Museum zal gebieden het schilderij bekend onder de naam "De arenleester" terug te plaatsen in de oevre catalogus van Vincent van Gogh. Voor het geval dat niet kan worden toegewezen heeft eiser gevorderd het Van Gogh Museum te gebieden het schilderij "De arenleester" en een schilderij aangeduid als "De man met de hoed" te erkennen als werken van Vincent Van Gogh.
Als ook dat wordt afgewezen heeft eiser gevorderd dat de voorzieningenrechter het Van Gogh Museum zal opdragen de beide werken opnieuw te onderzoeken.

De eerste twee vorderingen wijst de voorzieningenrechter af omdat in dit kort geding niet kan worden vastgesteld dat de beide werken door Vincent van Gogh zijn geschilderd en aan het van Gogh Museum een eigen mening toekomt over de toeschrijving van de beide werken. De vordering om het van Gogh Museum te gebieden de beide werken opnieuw te onderzoeken wordt afgewezen, omdat het Van Gogh Museum in beginsel niet gehouden is ieder werk dat wordt aangeboden te onderzoeken en omdat de door de eiser genoemde feiten onvoldoende zijn om in dit bijzondere geval het Van Gogh Museum die vrijheid te onthouden

LJ Nummer

BO7638

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 17 december 2010 Naar boven