Essent

essent

Statement Eemshaven en Europese Hof

Een advies van de Advocaat Generaal bij het Europese Hof over verleende vergunningen aan nieuwe kolencentrales in Nederland is niet door alle media goed verwoord. Essent geeft een korte uitleg.

In de berichtgeving wordt foutief de conclusie getrokken dat de vergunning onterecht is verleend. De conclusie maakt geen onderdeel uit van het advies van de Advocaat Generaal(AG) en kan evenmin op basis van haar advies worden getrokken. Het advies gaat namelijk over drie individuele zaken (de bouw van drie kolencentrales in Nederland van Essent/RWE, Electrabel en E.On ). Het is aan het Europese Hof om te bepalen of en hoe het advies van de AG wordt verwerkt in haar uitspraak. Vervolgens is het aan de Raad van State om een beslissing te nemen ten aanzien van de drie individuele vergunningen waaronder die van RWE(Eemshaven).

Inhoudelijk

Verder maakt de AG haar conclusie voor een groot deel afhankelijk van de stelling dat de nationale emissieplafonds (moeten) zijn overschreden, voordat daadwerkelijk vergunningen wellicht kunnen worden geweigerd. De AG heeft aangegeven dat zelfs in het geval van een dreigende overschrijding van de nationale emissie plafonds omstandigheden ertoe kunnen leiden dat vergunningen nog steeds worden verleend. Dit advies, mede gezien de huidige situatie waarin beramingen laten zien dat er geen overschrijding is van het SO2-plafond in Nederland, hoeft vergunningverlening aan RWE niet in de weg te staan. Vanuit deze positie dient de uitspraak van het Europese Hof en vervolgens de uitspraak van de Raad van State afgewacht te worden. De conclusie zoals die nu door sommige media getrokken wordt op basis van het advies van de AG is daarom onjuist.

Meer info over onze centrale: http://www.essenteemshaven.nl/.