Nieuw-Vlaamse Alliantie




De NMBS moet treinen huren in het buitenland

klok 17 december 2010

De NMBS moet tijdelijk treinen huren in het buitenland. De spoormaatschappij kampt met een acuut tekort aan rollend materieel. In volle spits rijden rijtuigen steeds meer met minder wagons. "Dat kan niet langer", zegt Kamerlid Steven Vandeput van de N-VA. "De NMBS moet NU ingrijpen, wil ze het krediet van de reizigers niet helemaal verspelen."

Vandeput betwist dat buitenlandse rijtuige technisch niet geschikt zijn voor het Belgische netwerk. "In België denken we altijd dat we anders zijn. Tijdelijk treinen huren is perfect mogelijk als de NMBS het wil. En veel efficiënter dan compensatieregelingen en dergelijke. Pendelaars willen gewoon dat de trein op tijd rijdt."

Nu ingrijpen De NMBS heeft jarenlang bespaard op het onderhoud van het rollend materieel. "Nieuwe treinen zijn besteld, infrastructuurwerken zijn bezig. Dat duurt te lang. Nu hebben reizigers daar niets aan. Daarom moet de NMBS snel in Nederland, Frankrijk of Duitsland extra rijtuigen huren, zodat ze haar reizigers deftig kan vervoeren. We zijn toch geen derdewereldland? Dit moét beter, en snel", zegt Steven Vandeput."

Maar de structuur van de NMBS is zo complex dat het niet eens duidelijk is wie een dergelijke beslissing kan nemen. Het meest logische zou "de operator NMBS" zijn, maar de holding heeft de touwtjes stevig in handen: voor elke financiële operatie is de handtekening van de holding nodig. Auteur(s): Steven Vandeput, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be