Nivra

Accountant moet bestuur aanspreken op naleven corporate governance code

Accountants moeten helpen bij het naleven van de Corporate Goverance Code. Dat stelt de NBA, beroepsorganisatie van accountants, in een reactie op het jongste rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (commissie Streppel) over de naleving van deze code. De commissie heeft accountants opgeroepen het bestuur van een onderneming aan te spreken als de code niet juist wordt nageleefd. Minister De Jager van Financiën heeft bij de aanbieding van het rapport aangegeven deze oproep `een uitstekend idee' te vinden.

In het najaar van 2010 heeft de Monitoring Commissie bijeenkomsten georganiseerd met bestuurders, commissarissen, aandeelhouders en accountants over de naleving, actualiteit en bruikbaarheid van de Corporate Governance Code. De Monitoring Commissie heeft daarbij aangegeven dat er onduidelijkheid bestaat over de rol van de accountant bij de controle op de naleving van de Code door beursgenoteerde ondernemingen.

Door de NBA is in maart 2010 al een praktijkhandreiking uitgebracht over de verantwoordelijkheid van de accountant rondom de toetsing van corporate goverance informatie.

(not implemented)_____