Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Sneeuwbuien zorgen voor veel overlast
KNMI schaalt waarschuwing op tot Weeralarm
17 december 2010 - Vandaag trekken steeds weer flinke sneeuwbuien over ons land die lokaal veel sneeuw opleveren. Voor de provincies Noord- en Zuid-Holand en Utrecht heeft het KNMI de waarschuwing opgeschaald naar een Weeralarm (code rood). De komende uren wordt met name in deze gebieden nog veel meer sneeuw verwacht waardoor de situatie daar verder verslechtert. Voor andere provincies is een waarschuwing van kracht voor extreem weer (code oranje) of gevaarlijk weer (code geel). Op een aantal plaatsen valt de sneeuw met een grote intensiteit meer dan 3 cm per uur en bereikt de sneeuw een dikte van meer dan 15 cm. Op enkele plaatsen kan het sneeuwdek aangroeien tot meer dan 20 cm. Dat levert steeds meer overlast op.

Sneeuwbuien
Sneeuw- en hagelbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad wordt. De intensiteit van de neerslag kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen.

Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijkbaar met zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen tot soms zelfs minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op.

Weerwaarschuwingen Europa: www.meteoalarm.eu.

Eerste uitgave: 17-12-10