Vlaamse Overheid

Vlaanderen - IAO hernieuwd

Samenwerkingsovereenkomst Vlaanderen - IAO hernieuwd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 17 december 2010

Minister-president Peeters voorziet 900.000 euro voor IAO-Trustfonds

Op initiatief van Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor Buitenlands beleid, heeft de Vlaamse Regering vandaag een samenwerkingsovereenkomst met de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) goedgekeurd.
Daarnaast heeft minister-president Peeters 900.000 euro voorzien voor het IAO-Trustfonds, dat activiteiten ondersteunt die focussen op de promotie van arbeids- en milieunormen enerzijds en het bevorderen van mechanismen van sociale dialoog anderzijds.

De IAO is een gespecialiseerde organisatie binnen de VN die regeringen, werkgevers en werknemers bijeenbrengt met als doel de sociale rechtvaardigheid te bevorderen en de arbeidsvoorwaarden overal ter wereld te verbeteren. De IAO geldt als dé autoriteit op supranationaal niveau inzake arbeidsnormen.

Sinds 1991 bestaat er een nauwe samenwerking tussen Vlaanderen en de IAO, die in 1997 heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst. In 2001 werd bijkomend overgegaan tot de oprichting van een Vlaams Fonds bij de IAO (IAO-Trustfonds), waarbij de middelen worden aangewend voor activiteiten die kaderen binnen de strategische doelstellingen van de IAO, met name:


1. De promotie en realisatie van normen, van fundamentele principes en rechten op het werk;

2. Het bevorderen van productieve en vrij gekozen tewerkstelling;
3. Het verbeteren van de dekking en de doeltreffendheid van de sociale bescherming voor iedereen;

4. Het versterken van de sociale dialoog.

Vandaag heeft de Vlaamse Regering een hernieuwde overeenkomst met de IAO goedgekeurd, waarbij het IAO-Trustfonds wordt geïntegreerd. De projecten die worden gefinancierd vanuit het IAO-Trustfonds zullen zich concentreren op volgende 2 doelstellingen:
- Bevorderen van mechanismen van sociale dialoog;
- Promotie van de arbeids- en milieunormen.

Geografisch zullen de projecten gericht zijn op de groeilanden alsook ontwikkelingslanden, met name de 3 partnerlanden van Vlaanderen (Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika).

De Vlaamse Regering heeft vrijdag een project goedgekeurd ter promotie van waardig werk in de Zuid-Afrikaanse transportsector. Via het IAO-Trustfonds wordt een bedrag van 500.000 euro voorzien.

"Ik wil investeren in de actieve promotie van arbeids- en milieunormen en de bevordering van mechanismen van sociaal overleg in de groei- en ontwikkelingslanden. Ik geloof immers dat een gelijk speelveld op mondiaal niveau met betrekking tot deze thema's kan zorgen voor welvaartscreatie, zowel in westerse economieën als in ontwikkelingslanden. Ik wil daarvoor een beroep doen op de expertise en het gezag van de IAO. Ik zal de IAO vragen specifieke projecten dienaangaande voor te leggen die kunnen worden gefinancierd met de middelen die de Vlaamse Regering via zijn IAO-Trustfonds ter beschikking stelt", aldus minister Peeters.