Vlaamse Overheid

moeilijke bereikbaarheid door openbare werken

Pijnstiller voor handelszaken bij moeilijke bereikbaarheid door openbare werken

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 17 december 2010

Op initiatief van minister-president PEETERS heeft de Vlaamse Regering vandaag de laatste stap goedgekeurd voor de uitbreiding van de rentetoelage bij openbare werken, die ingaat op 1 januari 2011.

Het uitvoeren van openbare werken in de buurt van een onderneming kan de toegang tot een zaak belemmeren, wat minder klanten en minder inkomsten betekent. Om de gevolgen van hinder door openbare werken en de financiële moeilijkheden die zij soms veroorzaken bij ondernemers zo sterk mogelijk te beperken, komt de Vlaamse overheid tussen in de rentelast. Hierdoor wordt het afsluiten van een overbruggingskrediet aanzienlijk goedkoper. De rentetoelage bij openbare werken is één van de drie maatregelen waarbij de overheid tussenkomt voor de ondernemer die hinder ondervindt van openbare werken (naast de federale inkomenscompensatievergoeding en de Vlaamse waarborgregeling).

Via een relatief eenvoudige ingreep wil minister-president Peeters de effectiviteit van de rentetoelage aanzienlijk vergroten. Momenteel wordt tussengekomen in de rentelast van zelfstandigen en KMO's die door openbare werken een nieuwe financieringsovereenkomst moeten afsluiten bij de bank. In de toekomst willen we dat kredieten die werden afgesloten vóór de start van de werken ook in aanmerking zullen komen.

Minister-president Peeters is zeer verheugd dat deze uitbreiding er nu komt.

"Het zijn vooral startende ondernemers die net grote investeringen gedaan hebben die het bij openbare werken extra moeilijk krijgen door teruglopende inkomsten. Dit initiatief helpt voorkomen dat deze ondernemingen overkop gaan, omdat zij tijdens de werken beter de verplichtingen tegenover hun bank kunnen nakomen.", aldus minister-president Peeters.