Gemeente de Waard


Gladheidsbestrijding in de Waard

De zoutvoorraden en hoe gemeenten hiermee omgaan is recent regelmatig in het nieuws geweest. De gemeenten binnen De Waard informeren u graag over hoe de situatie bij hen is. De hoeveelheid strooizout van De Waard was bij aanvang van het gladheidsbestrijdingsseizoen op peil. Op dit moment is het echter nodig te rantsoeneren, omdat de afgelopen periode er vaak intensief gestrooid moest worden door het winterse weer.

De voorraad is de afgelopen periode tweemaal aangevuld, maar sinds begin december niet meer. In week 51 wordt er ook nog niet geleverd omdat het zout schaars is. Dit komt door het vroege invallen van het winterse weer, de grote zoutvoorraden bij andere gebruikers en de concurrentie tussen marktpartijen.

Met andere partijen zijn er gesprekken om gezamenlijk het zoutprobleem op te lossen: het verminderen van de te strooien hoeveelheid zout en het beperken tot wegen met een grote prioriteit. Dit zijn hoofdroutes/ doorgaande wegen. Routes die minder belangrijk zijn voor het doorgaand verkeer worden uitsluitend bestrooid met zand en bij zware sneeuwval wordt er alleen gewerkt met sneeuwschuivers. Na de sneeuwval wordt dan op de hoofdroutes weer gestrooid met zout.

Extra voorzichtig
De Waard adviseert u voordat u aan het verkeer deelneemt goed te letten op de omstandigheden buiten. Luister naar weerberichten en het nieuws. Let op de toestand van de weg en het trottoir, wees extra voorzichtig. Pas uw weggedrag aan, aan de omstandigheden.

Tips
Doe uzelf en andere inwoners een plezier door stoepen en trottoirs voor uw woning sneeuwvrij te maken. Als u zelf gaat strooien, dan zijn er de volgende tips:

- veeg eerst de meeste sneeuw weg, anders helpt het niet
- strooi niet meer dan een handje zout per m2
- het zout werkt niet direct, dit duurt circa tien minuten
- strooi niet te veel bij beplanting, het is slecht voor de wortels