Niet alle partijen voor Europees Burgerinitiatief

17/12/2010 16:06

Instituut voor Publiek en Politiek

Afgelopen woensdag hebben zowel de Europese lidstaten als het Europees Parlement de spelregels van een nieuw Europees burgerinitiatief goedgekeurd. Uit de stemming blijkt dat niet alle partijen voor dit initiatief waren; zo stemden de PVV, SGP en één lid van de SP tegen.

Het Europees burgerinitiatief geeft inwoners van de Europese Unie de mogelijkheid om zelf voorstellen in te dienen bij de Europese Commissie. Daarmee hebben zij hetzelfde recht op het nemen van politieke initiatieven als het Parlement en de Raad. Voorwaarde is dat ze minstens één miljoen handtekeningen verzamelen in minstens zeven lidstaten. De Europese Commissie moet vervolgens beargumenteren waarom ze het wetsvoorstel al dan niet overneemt.

De 27 lidstaten krijgen één jaar de tijd om de regels over het nieuwe initiatief in nationale wetgeving om te zetten. Eind volgend jaar zouden de eerste initiatieven mogelijk moeten zijn.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), een onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat, volgt de 25 Nederlandse Europarlementariërs in hun werk in het Europees Parlement. Op de site www.publiek-politiek.nl vindt u een actueel dossier over het nieuwe Europees Burgerinitiatief met antwoorden op vragen als: Wat is het Europees Burgerinitiatief? Voor welke onderwerpen kun je het initiatief gebruiken? Aan welke voorwaarden moet je je houden? Wat gebeurt er als het Burgerinitiatief is ingediend? Kan de Europese Commissie een goedgekeurd Burgerinitiatief afwijzen?





http://www.publiek-politiek.nl