Gemeente Soest

De gemeenteraad heeft vergaderd

17 december 2010

Op donderdag 16 december 2010 heeft de gemeenteraad van Soest vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomst om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

De Raad

Vragen aan het College van B en W

Vragen Soest 2002 monitoren gevolgen economische crisis

Soest 2002 ziet graag uitgebreidere verslaglegging over de gevolgen van de financiële crisis. Wethouder Kemmerling gaf aan dat de ontwikkelingen omtrent de economische situatie begin 2011 aan de raad worden voorgelegd. Er zal dan nader worden ingegaan op onder meer het aantal faillissementen en een vergelijking van de situatie met de omliggende gemeenten. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid heeft als uitgangspunt dat er binnen de wettelijke mogelijkheden lokale en regionale bedrijven bij het aanbesteden van werken, leveringen en diensten worden betrokken.

Vragen Soest 2002 onderzoek gecombineerde schaats-/skeelerbaan in Soesterberg, Campus Noord

Soest 2002 concludeert uit gesprekken met ambtenaren dat het uitvoeren van de motie om te kijken naar de mogelijkheden voor een gecombineerde schaats-/ skeelerbaan wellicht niet mogelijk is en vraagt derhalve of het college "blij gemaakt is met een dode mus". Wethouder Van Berkel vertelt dat het college momenteel bezig is met de uitvoering van de motie, maar dat er ook verder dan de Campus Noord gekeken wordt om de schaats-/skeelerbaan te realiseren. Begin 2011 zal de raad de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd krijgen.

Treasurystatuut

De raad heeft het treasurystatuut herbevestigd. In het treasurystatuut worden financiële risico's inzichtelijk gemaakt en worden voorwaarden geschapen om de risico's te beperken.

Voorbereidingsbesluiten Soestdijkse Grachten, Klaarwater, De Eng en Soesterberg-Noord

Omdat een nieuw bestemmingsplan voor bovenstaande gebieden in de maak is, heeft de raad voor de betreffende gebieden een voorbereidingsbesluit genomen. Met dit besluit worden ongewenste ontwikkelingen tegengegaan omdat alle aanvragen voor een omgevingsvergunning aangehouden worden.

Verordening wet inburgering

De raad heeft ingestemd met de actualisatie van de Verordening Wet inburgering als gevolg van een aantal wijzigingen in de wet. De aanpassingen hebben betrekking op de vrijwillige inburgering, het persoonlijk inburgeringsbudget, het staatsexamen Nederlands als tweede taal en de taalkennisvoorziening.

Krediet onderwijshuisvesting 2011

Voor investeringen in de onderwijshuisvesting heeft de raad besloten een krediet van EUR 966.705,38 beschikbaar te stellen. Het krediet is benodigd voor de uitbreiding van het Griftland College en voor onderwijskundige vernieuwingen aan de 1e van der Huchtschool.

Gemeentelijke ombudsman

De raad heeft besloten om de heer mr. Pothuizen als gemeentelijk ombudsman te benoemen en de heer mr. drs. Schellekens als zijn plaatsvervanger te benoemen voor een periode van 6 jaar.

Benoeming leden rekenkamercommissie Soest

De raad heeft de volgende leden (her)benoemd tot lid van de rekenkamercommissie Soest: de heren Elenbaas (voorzitter), Doorakkers en Walraven en de dames Van Bruggen en Grooters. Van de heer Van Delft en de heer De Jong is afscheid genomen. Zij hebben zich de afgelopen 6 jaar voor de gemeente Soest ingezet.

Rapport Rekenkamercommissie: Actueel bestemd 2010

De raad heeft de conclusies van het opvolgingsonderzoek Actueel bestemd 2010 vastgesteld en de voortgang van de actualisatie van de bestemmingsplannen te volgen via de door het college van B en W toegezegde informatie.

Uitwerking Masterplan Soesterberg

De raad heeft unaniem de Uitwerking Masterplan Soesterberg van 4 oktober 2010 vastgesteld en een voorbereidingskrediet van EUR 750.000 ter beschikking gesteld voor de uitvoering van de werkzaamheden voorzien in 2011. De meeste fracties hebben aangegeven dat er voortvarend aan de slag gegaan moet worden met de uitvoering van het plan. Leefbaar Soest heeft een stemverklaring afgelegd door aan te geven dat de fractie niet kan instemmen met het bestemmen van het evenemententerrein als inverdienlocatie. Naar de mening van de fractie dient hiervoor naar andere locaties gekeken te worden.

Initiatiefvoorstel VVD, Soest 2002, PvdA en Leefbaar Soest over nieuwbouw Groot Engendaal

Bovenstaande partijen hebben de raad voorgesteld de locatie aan de Inspecteur Schreuderlaan te gebruiken voor de realisatie van nieuwbouw voor Groot Engendaal. Zij hebben het college verzocht de werkzaamheden voor de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan op te pakken. Voordat de raad met de beraadslaging begon hebben 3 insprekers gebruik gemaakt van het spreekrecht.

Alle insprekers hebben de raad de noodzaak voor nieuwbouw voor Groot Engendaal meegeven. De raad heeft vervolgens voornamelijk gediscussieerd over het al dan niet op willen rekken van de rode contour om nieuwbouw mogelijk te maken op de Inspecteur Schreuderlaan en of de nieuwbouw toch mogelijk is op de huidige locatie. Uiteindelijk heeft de raad besloten het initiatiefvoorstel aan te houden en in januari 2011 opnieuw te bespreken.

Wethouder Witte krijgt gedurende deze periode de gelegenheid om te bekijken of nieuwbouw op de huidige locatie mogelijk is en om eventuele alternatieve locaties te vinden waar nieuwbouw dan wel mogelijk is.

Najaarsnota 2010

De raad heeft de Najaarsnota 2010 vastgesteld. De Najaarsnota is gebaseerd op de gegevens tot medio september van dit jaar en geeft per saldo een positief budgettair effect van EUR 442.000, zodat het actuele begrotingssaldo over 2010 wordt geprognosticeerd op voordelig EUR 654.000.

Afscheid van raadslid René Corbeij en installatie van nieuw toe te laten raadslid

De raad heeft afscheid genomen van raadslid René Corbeij van GGS. Hij heeft sinds 2002 deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Soest. Vervolgens is Roland Wiekamp als raadslid geïnstalleerd.

Afscheid van de heer Corbeij

Afscheid van de heer Corbeij