FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV Het FAVV, 10 jaar ten dienste van de voedselveiligheid 17/12/2010

Ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan heeft het FAVV op 17 december 2010 in haar kantoren een persconferentie georganiseerd waarbij het haar inzet inzake het toezicht op de veiligheid van de voedselketen heeft verduidelijkt. Mevrouw Sabine Laruelle, voogdijminister van het FAVV, heeft deze persconferentie luister bijgezet. Ze heeft de balans van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie opgemaakt. De heer Gil Houins, gedelegeerd bestuurder van het FAVV, schetste de verwezenlijkingen van 10 jaar Voedselagentschap geschetst. 10 jaar na de oprichting wordt het FAVV in ons land algemeen erkend als de referentie voor de veiligheid van de voedselketen. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijke onderzoeksinstelling bij de Belgische consumenten. Opgericht in de nasleep van de dioxinecrisis in 1999 heeft het Voedselagentschap zowel nationaal als Europees en internationaal een uitstekende reputatie weten te verwerven. Dank zij de gebundelde inspanningen van de agrovoedingssectoren en het Voedselagentschap kan een maximale veiligheid voor de consumenten worden verzekerd. Het FAVV telt zowat 1300 medewerkers (1169 VTE) waarvan ongeveer de helft op het terrein, die jaarlijks meer dan 100.000 controles en 60.000 monsternemingen uitvoeren op grondstoffen en levensmiddelen die wij dagelijks verbruiken. Het FAVV beschikt over een eigen netwerk van 5 ISO 17.025 geaccrediteerde laboratoria en doet verder beroep op 59 laboratoria en 10 nationale referentielaboratoria. Jaarlijks worden meer dan 350.000 analyses uitgevoerd. Het FAVV staat volledig ten dienste van de consumenten en van de beroepsactieven in de voedselketen. Dit doen wij door: · eenvormige controles op basis van een controleplan en aan de hand van checklists, gepubliceerd op onze website · · · · performante informaticatoepassingen (alle inspectie- en analyseresultaten gegroepeerd in één enkele databank: FOODNET) een volkomen transparant en reactief communicatiebeleid ondersteunende diensten voor bepaalde sectoren (informatiesessies door de voorlichtingscel: 250 sedert 09/2008) een "meldpunt voor de consumenten" die jaarlijks meer dan 6.000 vragen en meer dan 3.000 klachten beantwoordt A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be

F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be


· · · · ·

een cruciale plaats bij de exportbevordering van onze agrovoedingsproducten (jaarlijks ± 200.000 certificaten afgeleverd) een dienst voor crisispreventie en -beheer een reeks stimuli voor de validatie van de autocontrole : bonus/malus, smiley... steun aan derde landen (Marokko, Benin, Vietnam, ...) ...

Het FAVV is een openbare dienst die zelf ook gecontroleerd wordt door externe audits voor de ISO 9001 accreditatie, is EMAS geregistreerd (leefmilieu) en is goed op weg om de ISO 17020 accreditatie voor zijn inspectiediensten te behalen. Om de perceptie te kennen door haar "klanten" heeft het Agentschap twee enquêtes laten uitvoeren: één bij de consumenten, een andere bij de door haar gecontroleerde professionals. Het Agentschap is zeker goed gekend bij de bevolking, geniet een vrij hoge waardering (7,6/10) en de werking wordt als doeltreffend ervaren. 83% van de consumenten zijn van mening dat de voedselveiligheid sedert 10 jaar gunstig geëvolueerd is in ons land. Bij de professionelen (op basis van 6.200 anonieme antwoorden) is 77% van mening dat het FAVV een hoog niveau van professionalisme bezit, 90% achten het Agentschap nuttig voor de samenleving en 73 % appreciëren de wijze waarop het FAVV bijdraagt tot de verbetering van hun activiteiten. Ter gelegenheid van het Belgisch voorzitterschap van de EU werden meerdere vergaderingen en symposia georganiseerd: in oktober vergaderden de hoofden van de voedselagentschappen van de 27 lidstaten en in november werd een internationaal symposium over autocontrole georganiseerd. Bij deze gelegenheid werd in wereldprimeur een nieuw meetinstrument voorgesteld, de barometer van de voedselveiligheid. Dit meetinstrument, ontwikkeld op basis van 30 verschillende parameters, maakt het mogelijk de evolutie van jaar tot jaar op te volgen en maakt ook een vergelijking tussen landen onderling mogelijk. Nog in november kwamen 380 deelnemers uit 35 landen naar een symposium over nanotechnologie om hun kennis over deze nieuwe techniek met elkaar te delen en de toepassingsmogelijkheden ervan te ontdekken.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers :Lieve Busschots 0477 59 83 93 Contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65