Gemeente Alphen aan den Rijn

kans als jeugdvoorziening

De Brug: tweede kans als jeugdvoorziening

Dankzij de inzet van omwonenden krijgt De Brug een tweede kans. De Brug wordt een van de jeugdfaciliteiten binnen het
welzijnsaccommodatiebeleid en krijgt een overloopfunctie voor de andere welzijnsaccommodaties. Dat betekent dat activiteiten in eerste instantie in de bestaande welzijnsaccommodaties plaatsvinden. Als dat niet mogelijk is, omdat de activiteit niet past binnen de bestaande locaties, kunnen zij gebruik maken van De Brug.

De vrijwilligers die nu bij De Brug betrokken zijn, krijgen een centrale rol in de invulling van de activiteiten. Zij hebben daar een plan voor aangedragen bij de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Michel du Chatinier: Ik heb gevraagd om een steengoed plan en dat heb ik gekregen. Daaruit blijkt de betrokkenheid van de wijk.

Activiteiten
In De Brug gaan Participe en de vrijwilligers activiteiten organiseren voor jongeren tussen de 14 en 23 jaar uit de Zeeheldenbuurt, het Rode Dorp, het Groene Dorp en Aquavicus. Michel du Chatinier: Je moet daarbij denken aan activiteiten die zij in andere welzijnsaccommodaties niet kunnen organiseren, zoals viswedstrijden, barbecues. Een kampvuur en graffiti-workshops. De organisatoren stemmen de activiteiten af op wat de jongeren willen. Michel du Chatinier: We doen het tenslotte voor hen.

Geen alcohol of drugs
Binnen deze jeugdvoorziening gelden de kaders van het jeugdbeleid. Dat betekent dat er bij De Brug geen alcohol of drugs mag worden gebruikt. Ik kan en wil niet meegaan in het alcohol- en drugsverhaal. De laatste jaren zetten we juist alles op alles om ervoor te zorgen dat de jeugd minder gaat drinken en minder gaat blowen. Ik wil dat niet faciliteren bij De Brug, een plek voor de jeugd. zegt Michel du Chatinier.

Evaluatie
Elk kwartaal bekijken Participe en de gemeente hoe vaak De Brug wordt gebruikt voor jeugdactiviteiten. Op 1 juni 2012 is de laatste evaluatie, dan wordt bekeken of De Brug aan de vraag voldoet.

Beheer
De gemeente vervangt de huidige voorziening van De Brug, de jeugdfaciliteit krijgt een frisse start vanuit een nieuw jeugdhonk. Participe beheert het jeugdhonk daarna in opdracht van de gemeente. Dat betekent dat Participe bekijkt wanneer De Brug wordt ingezet als overlooplocatie.

Waardering
Ook Marcel Minnee, die het woord voert namens de gebruikers van de brug spreekt zijn waardering uit. Waardering voor alle betrokkenen die zich voor De Brug hebben ingezet. Participe, de bewonerscommissie, het buurtteam, de jongeren die gebruik maken van De Brug en in het bijzonder dhr. Mulder, die zich vanaf eind jaren 80 al inzet voor de jongeren in de buurt. Ook spreekt Marcel zijn dank uit richting het college van b&w voor het geven van hun vertrouwen, het voeren van de discussie en uiteindelijk een nieuwe kans. Ondanks het feit dat er in de nieuwe situatie beleidsmatig een hoop veranderd is, is iedereen zeer positief gestemd, aldus Marcel Minnee.

Welzijnsaccommodatiebeleid
In mei 2009 is het welzijnsaccommodatiebeleid vastgesteld. Het welzijnsaccommodatiebeleid is bedoeld om zoveel mogelijk bewoners te laten kennismaken met een zo breed mogelijk aanbod van activiteiten. Met dit plan wil de gemeente zorgen voor een evenwichtige spreiding van buurtactiviteiten en voorzieningen, waarbij de welzijnsaccommodaties zo effectief en efficiënt mogelijk worden gebruikt.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn