Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI waarschuwt voor extreem weer

17 december 2010 - Vandaag trekken een aantal sneeuwbuien over ons land die lokaal veel sneeuw opleveren. Voor het westen van het land en de provincie Brabant geldt een waarschuwing voor extreem weer (code oranje).
Op een aantal plaatsen kan meer dan 3 cm per uur vallen en kan de sneeuw lokaal een dikte bereiken van meer dan 10 cm. Het ziet er naar uit dat de sneeuwbuien voorlopig doorgaan en vooral de kustprovincies gevoeig blijven voor sneeuwbuien.

Sneeuwbuien
Sneeuw- en hagelbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad kan worden. De intensiteit van de neerslag kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen.

Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op.

Eerste uitgave: 17-12-10