Gemeente Bronckhorst
---


Drie genomineerden voor Bronckhorster 'Vrijwilliger van het jaar' bekend

De gemeente Bronckhorst zet vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in de gemeente in het zonnetje met de verkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar'. De bekendmaking gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2011 in het gemeentehuis aan de Elderinkweg in Hengelo. Tot 10 december kon een ieder personen of groepen aanmelden die de titel 'Vrijwilliger van het jaar' verdienen. We hebben in totaal 16 aanmeldingen ontvangen. Vandaag zijn de drie genomineerden bekend gemaakt.

De drie genomineerden zijn in willekeurige volgorde:

Harry Somsen
Harry Somsen woont in Zelhem en is een gedreven en zeer gemotiveerde vrijwilliger die multi-inzetbaar is. Zo is hij de drijvende kracht binnen de activiteitencommissie van museum Smedekinck. Verder is hij actief bij veel evenementen en activiteiten in Zelhem en Bronckhorst, o.a. voor het Toeristisch Platform Zelhem, VVV Bronckhorst, de Kunst10Daagse, het Toeristisch Recreatief Overleg Bronckhorst (TROB), Boelekearlspad en de Kinderactiviteiten Bronckhorst (Smoks Hanne Dag en Ot en Sien Dag). Altijd zie je Harry. Hij heeft een tomeloze inzet, enorme betrokkenheid bij de gemeenschap, is organisatorisch sterk en nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken!

Flophouse
Flophouse bestaat sinds 1970 en is een soos met louter vrijwilligers. Een plek voor en door jongeren. In Flophouse worden een Kinderclub, Tienerclub, soosavonden, activiteiten van de Volksdansclub en de Line Danceclub georganiseerd. Vijf keer per jaar is er een groot evenement (concerten van Normaal (HØKEN in Toldiek)) en maandelijks is er live-muziek. Ook is de uitluiweek aan het einde van het jaar zeer succesvol. Zonder Flophouse was er geen plek waar jongeren uit Toldijk en verre omgeving zichzelf kunnen zijn, waar gezelligheid is, waar zij leren wat organiseren is, de handen uit de mouwen steken, elkaar helpen en opkomen voor elkaar!

Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg
De stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale zorg Zelhem/Halle is sinds 1997 actief. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, gemiddeld 49 weken per jaar, staan de vrijwilligers van de stichting klaar voor ondersteuning, begeleiding en verzorging van terminaal zieken. Voor de naasten van de zieke zijn zij de 'extra steun in de rug'. Dit vraagt een groot empatisch vermogen, want je mag er als vrijwilliger voor een zieke zijn, op misschien wel het moeilijkste en meest intieme moment in iemands leven. De stichting vericht belangeloos bijzonder zwaar en goed werk!

Bekendmaking vrijwilliger van het jaar
Wie 'Vrijwilliger van het jaar 2010' wordt, maken we dus bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. De 'Vrijwilliger van het jaar 2010' ontvangt naast de eretitel een geldbedrag van E 250,-. Als de eretitel naar een vrijwilligersgroep gaat, ontvangt de groep een geldbedrag van E 500,-. De andere twee genomineerden krijgen een oorkonde en E 50,-.

Voormalig burgemeester H. van der Wende, wethouder P. Seesing en de heer J. Glandrup van de gemeente vormen de commissie die op basis van de vastgestelde criteria uit de inzendingen drie genomineerden heeft geselecteerd. Daarbij is ook gekeken naar de tijdsperiode dat het vrijwilligerswerk is verricht, de verscheidenheid en de omvang van het vrijwilligerswerk.

Belang vrijwilligerswerk
Met deze verkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar' laten burgemeester en wethouders hun waardering blijken voor het vrijwilligerswerk. De benoeming is een symbolische prijs en de verkozen vrijwilliger representeert alle vrijwilligers.

Het uitgangspunt bij deze verkiezing is dat het vrijwilligerswerk van belang is voor grote groepen in onze gemeente of voor de hele gemeenschap. In aanmerking komen vrijwilligers die actief zijn in georganiseerd verband, bijvoorbeeld bij stichtingen of verenigingen, maar ook bij professionele organisaties. Ook inwoners van andere gemeenten die in onze gemeente vrijwilligerswerk doen, maken kans op de titel. Individueel vrijwilligerswerk (zoals dat van mantelzorgers) komt niet in aanmerking, maar de overkoepelende organisaties (die zich bijvoorbeeld inzetten voor mantelzorgers) wel. Verder komt vrijwilligerswerk op het gebied van politiek en religie niet in aanmerking. Personen die in het verleden een Koninklijke onderscheiding of het ereburgerschap hebben ontvangen kunnen ook niet meedingen naar de titel.

Hengelo (Gld), 17 december 2009




Gemeente Bronckhorst