Gemeente Tilburg

Nummer
2010377BW
Datum
17 december 2010

Extra middelen beschikbaar voor acquisitie
bedrijven
Campagne 'Tilburg blijf investeren'

De gemeente Tilburg stelt ¤ 295.0000 beschikbaar voor acquisitie, promotie en werkgelegenheidsprojecten. Het bedrag is afkomstig uit de reserve economische crisis. Met dit extra bedrag worden de acquisitie-inspanningen in de periode 2011-2013 geïntensiveerd om zo de werkgelegenheid in Tilburg te vergroten. Hiermee wordt uitvoer gegeven aan de in het coalitieakkoord gestelde ambitie om 5.000 banen extra te realiseren en het vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden. "Vergeleken met andere regio's doet Tilburg het qua werkgelegenheid vrij goed, maar de effecten van de economische crisis zijn nog dagelijks merkbaar," aldus wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken). "Met gerichte acquisitie proberen wij grote bedrijven naar Tilburg te halen en de al aanwezige bedrijven in deze stad aan ons te binden. Het uiteindelijke doel is om arbeidsplaatsen te creëren en de Tilburgers aan het werk te krijgen en houden."
Tilburg blijft investeren
Met de campagne 'Tilburg blijft investeren' worden netwerken van het bestuur actief gebruikt in contact te treden met (grotere) investeerders om zo gezamenlijk te onderzoeken waar de beste investeringsmogelijkheden liggen. Doel is om Tilburg ook voor de lange termijn aantrekkelijk te houden. Gerichte acquisitie op het binnenhalen van bedrijven en financiers en het laten aansluiten van private initiatieven voor goed geschoolde werknemers bij grote werkgevers zijn de eerste concrete voorstellen in het kader van de campagne.
Reserve opvang gevolgen economische crisis
Op 15 juni 2009 besloot de raad tot het instellen van de bestemmingsreserve 'Opvangen gevolgen economische crisis' voor een bedrag van ¤5,1 miljoen. Met het Najaarsbericht 2009 werd daar nog ¤ 1,7 miljoen aan toegevoegd. De reserve is ingesteld om de effecten van de economische crisis op te vangen en extra te investeren in het scheppen van werkgelegenheid.
De reserve is onder andere ingezet voor het investeringsfonds De Havenmeester, diverse concrete bouwinitiatieven, de borgstellingsregeling voor (niet-uitkeringsgerechtigde startende en gevestigde) ondernemers en een premie op duurzaamheid. Voortgangsnotitie VIII Economische crisis
In 2009 en 2010 zijn zeven Voortgangsnotities Economische Crisis Tilburg verschenen. Hierin staan de actuele ontwikkelingen, inzichten en laatste stand van zaken met betrekking tot de economische crisis in Tilburg. Nu er sprake is van voorzichtig economische herstel is besloten geen integrale voortgangsnotities specifiek over de crisis meer op te stellen.

Erik de Ridder: "De achtste voortgangsnotitie is de laatste rapportage over de gevolgen van de economische crisis. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen en signalen uit de stad monitoren, maar we nemen de rapportage mee in de reguliere voortgangsberichten." Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Economie op 17 januari.



Gemeente Tilburg