Ingezonden persbericht


Producenten, groothandels en marketing- en communicatiebureaus focussectoren voor Business Software Alliance in 2010

Meer acties tegen illegaal softwaregebruik bij producenten dan bij bedrijven in andere sectoren

Amsterdam, 17 december 2010 - In zijn strijd tegen softwarepiraterij richtte de Business Software Alliance (BSA), de wereldwijde vertegenwoordiger van de software-industrie, zich in 2010 vooral op drie sectoren in Nederland: productie, groothandel en marketing en communicatie. Van deze drie sectoren was het vastgestelde gebruik van illegale software het hoogst bij productiebedrijven. Van alle onderzochte bedrijven was 24 procent actief in deze sector. In 2009 vond 23 procent van de BSA-acties plaats bij installatiebedrijven, waarmee deze sector het hoogst scoorde in illegaal softwaregebruik.

"De BSA onderzoekt bedrijven van elke omvang en in alle sectoren. In 2010 had het grootste deel van de productiebedrijven die werden bezocht door een deurwaarder en de BSA, geen verantwoordelijk persoon voor licentiebeheer. We komen deze situatie vaak tegen bij mkb-organisaties", zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité in Nederland. "Ook voor mkb'ers is het essentieel om een verantwoordelijke voor het licentiebeheer aan te stellen om een tekort of overschot aan licenties te voorkomen."

Het aantal productiebedrijven waar de BSA actie ondernam, onderstreept dat softwarepiraterij een issue is in deze sector en laat tevens zien dat de BSA maatregelen neemt tegen producenten die hun licenties niet op orde hebben. Ook andere sectoren moeten de BSA-activiteiten serieus nemen. Twintig procent van de zaken in 2010 betrof groothandels. Marketing- en communicatiebureaus bezetten met zestien procent van de zaken de derde plaats. In 2009 bestond de top 3 nog uit installatiebedrijven, architectenkantoren en callcenters.

In zijn streven naar eerlijke concurrentie in de software-industrie en legaal softwaregebruik onderzoekt de BSA verdenkingen van auteursrechtschending en neemt het juridische maatregelen tegen bedrijven die licentieovereenkomsten schenden. Deze juridische acties omvatten bijvoorbeeld het vragen van toestemming bij een Nederlandse rechtbank om computers door een deurwaarder te laten onderzoeken en om beslag te laten leggen op de software op deze computers of die in het kantoor aanwezig is. De deurwaarder kan de hulp van IT-experts inschakelen.

De BSA helpt ook bedrijven bij de implementatie van best practices voor softwarelicenties. Zo biedt de organisatie diverse online tools en tips voor het verbeteren van softwarebeheer, zodat bedrijven nu en in de toekomst voldoen aan regelgeving. In september 2010 introduceerde de BSA SAM Advantage, de eerste training voor softwarebeheer en -certificering in zijn soort. De cursus, die voldoet aan de richtlijnen van de International Organization for Standardization (ISO), biedt diepgaande training op het gebied van effectief beheer van IT-middelen. Hierdoor is het een cruciale tool om bedrijven te helpen bij het maximaliseren van hun technologie-investeringen. Voor meer informatie: http://samadvantage.bsa.org.

###

Over de Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (www.bsa.org) is de belangrijkste pleitbezorger van de software-industrie. De organisatie is actief in tachtig landen en richt zich op het stimuleren van de softwaremarkten en het creëren van voorwaarden voor innovatie en groei. Overheden en industriepartners vertrouwen op de BSA voor een goed doordachte aanpak van beleids- en juridische issues, en erkennen dat software een belangrijke rol speelt bij economische en sociale vooruitgang. BSA-leden investeren jaarlijks miljarden dollars in lokale economieën, werkgelegenheid en volgende-generatie oplossingen waarmee mensen in de gehele wereld productiever, beter verbonden en veiliger zijn. BSA-leden zijn onder andere: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Attachmate, Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Mamut, Microsoft, Microstar, NedGraphics, O&O Software, Progress Software, Scalable Software, Siemens, Symantec, Tekla en The MathWorks. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.