Ingezonden persbericht



Een nieuwe jas
voor Pieter Cornelis

nieuwe permanente biografische tentoonstelling over Piet Mondriaan

Vrijdag 17 december om 17.00 uur zal door de heer Gerrit Zalm, voorzitter bestuur ABN AMRO, de nieuwe permanente tentoonstelling 'Pieter Cornelis' geopend worden. Deze tentoonstelling wordt opgebouwd in het voormalig schoollokaal in het geboortehuis van Piet Mondriaan. Aan de hand van zijn werk, brieven, foto's, tekst, beeld en geluid, geeft de tentoonstelling een beeld van Mondriaans artistieke ontwikkeling en van de persoon achter zijn kunst.

Als rode draad door de wereld van Pieter Cornelis Mondriaan lopen de vier belangrijke woonplaatsen van Mondriaan: ?Amersfoort, Amsterdam, Parijs en New York. Mondriaan is in Amersfoort geboren, studeerde in Amsterdam, woonde het grootste deel van zijn leven in Parijs en vertrok naar New York toen de Tweede Wereldoorlog dreigde uit te breken. ?Niet alleen de steden waar hij woonde en werkte hebben hem beïnvloed, maar ook een aantal historische gebeurtenissen van de jaren waarin hij leefde, o.a. de groei van de steden, de smeltkroes van culturen, maar ook de beide wereldoorlogen, de crisis in de jaren twintig en het nazisme. Aan de hand van deze vier woonplaatsen worden bezoekers door de wereld van Pieter Cornelis Mondriaan geleid en komen meer te weten over de persoon achter zijn kunst. De tentoonstelling levert een belangrijke bijdrage aan het visualiseren van interessante en relevante, vaak persoonlijke informatie over Mondriaan die nog niet eerder in museale context, als een samenhangende presentatie, te zien was.

Maquette 'Pieter Cornelis' zijaanzicht
© Studio La Meul Rotterdam

Vormgeving is in handen van Studio La Meul te Rotterdam, artistiek verantwoordelijk ook voor o.a. de tentoonstelling Scherven & Geluk in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden (2009), Quilts, kunst met een Q in het Friesmuseum te Leeuwarden (2008) en Modepaleizen in het Historisch Museum te Amsterdam (2007). Concept en projectleiding is in handen van Katjuscha Otte, voorheen werkzaam voor Museum Flehite te Amersfoort en Museum de Wieger te Deurne. Sinds 2008 is Otte als freelance tentoonstellingsmaker werkzaam samen met Ingelies Vermeulen onder de naam otte+vermeulen te Amersfoort. Maquette 'Pieter Cornelis' bovenaanzicht
© Studio La Meul Rotterdam

Mondriaan wordt beschouwd als één van de grondleggers van de abstractie in de beeldende kunst. Zijn oeuvre is derhalve uitermate geschikt voor schoollessen over de kunst en het culturele leven in de periode van circa 1890 tot en met de Tweede Wereldoorlog. Daarbij komt onvermijdelijk de ontwikkeling van figuratieve naar abstracte kunst aan de orde. Juist in het werk van Mondriaan is deze ontwikkeling zo goed zichtbaar. Gelijktijdig met de nieuwe tentoonstelling ontwikkelt het Mondriaanhuis educatiepakketten voor basis- en voortgezet onderwijs waarvan de pilots begin volgend jaar zullen plaatsvinden. Voor de kleinere bezoekers is een speurtocht voorhanden die ze door het hele museum voert. Met puzzlestukken in de hand stappen ze in de wereld van Pieter Cornelis.

De opening van deze nieuwe permanente tentoonstelling 'Pieter Cornelis' vindt plaats op vrijdag 17 december 2010 om 17.00 uur. De heer Gerrit Zalm, voorzitter bestuur ABN AMRO, zal de opening verrichten. De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van AHM Holding, Provincie Utrecht, VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, ABN AMRO Bank en ABN AMRO Mees Pierson, Sociaal Cultureel Fonds van de Amersfoortse Verzekeringen en Sterkdecoratie.

Maquette 'Pieter Cornelis' zijaanzicht
© Studio La Meul Rotterdam


Noot voor redacties
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Jolanda Meulendijks T 033 46 00 174 E j.meulendijks@mondriaanhuis.nl

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl www.mondriaanhuis.nl