Gemeente Rotterdam

16 december 2010

NB. Onder Embargo tot
vrijdag 17 december
16.30 uur.

Koninklijke onderscheiding voor Prof. Dr. Maarten Simoons

Op vrijdag 17 december om 16.30 uur reikt wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie) een Koninklijke onderscheiding uit aan professor doctor Maarten Simoons. Hij wordt

benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens een EUR symposium in de aula van de Erasmus Universiteit aan de Burgemeester Oudlaan 50.

Professor Simoons is als hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 1974 is hij werkzaam bij de afdeling Cardiologie van het Erasmus MC, waar hij in 1996 werd benoemd tot hoogleraar. In 2003 werd hij tevens benoemd tot afdelingshoofd Cardiologie in het Thoraxcentrum Erasmus MC. Professor Simoons heeft ca. 680 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, waarvan vele in zeer gerenommeerde nationale en internationale tijdschriften. Ook heeft hij een bijzonder hoog aantal promovendi (ruim 40) begeleid bij het schrijven van hun proefschrift.

Professor Simoons heeft met zijn onderzoeken, waarbij de patiënt altijd centraal stond, resultaten behaald die zeer veel respect afdwingen. Zijn onderzoek richtte zich met name op de acute en intensieve cardiologische zorg, artherosclerose, nucleaire cardiologie en ischemia monitoring. Hij heeft een unieke samenwerking tussen medici en informatici weten te bewerkstelligen met als gevolg daarvan baanbrekend onderzoek op het gebied van behandeling van het acute hartinfarct en angina pectoris. Hij leverde een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van hulp in ambulances aan hartpatiënten en was betrokken bij het project 'kloppend hart van Rotterdam'. Dit initiatief richt zich op de beschikbaarheid van Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) in woonwijken en winkelcentra van Rotterdam.

Halverwege de jaren tachtig heeft professor Simoons aan de basis gestaan van het Rotterdams Harttransplantatie Programma. Hij heeft een voor Nederland unieke afdeling ingericht waar cardiologen en intensive care specialisten gezamenlijk zorg verlenen aan de hartpatiënt bij wie meerdere orgaansystemen falen.

Professor Simoons is tevens een zeer kundig leermeester. Hij onderwijst vele groepen van studenten tot toehoorders bij een seminar. Hij verspreidt zijn kennis graag.. Zo is hij altijd actief geweest bij wetenschappelijke en professionele verenigingen, in de redactie van vooraanstaande tijdschriften zoals European Heart Journal en bij andere organisaties zoals de Nederlandse Hartstichting.

Gegeven zijn wetenschappelijke prestaties heeft professor Simoons inmiddels een internationale toonaangevende rol binnen de cardiologie verworven en wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste specialisten op het gebied van cardiologische zorg.