Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 335 HZ
Datum: 17 december 2010

Gemeenten: pas op met alcohol tijdens feestdagen

Vele ouders in Fryslân ontvangen binnenkort weer een brief van hun gemeente over het alcoholgebruik tijdens de komende feestdagen. Zeven gemeenten vragen aandacht voor de risico's van het drinken van alcohol door kinderen en jongeren. De kerstdagen en de jaarwisseling zijn vaak gelegenheden waarop jongeren onder de 16 jaar met alcohol in aanraking komen.

De decembermaand is met Sinterklaas, de kerst en de jaarwisseling een feestelijke maand. Vooral Oud en Nieuw is voor velen aanleiding om een feestje te vieren. Met name jongeren luiden het oude jaar vaak groots uit. Vaak gaat dat gepaard met veel drank. Onderzoek wijst uit dat alcoholgebruik door jongeren onder de 16 zeer schadelijk is. Het verstoort de lichamelijke groei en vooral de ontwikkeling van de hersenen. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend. Vaak verslechteren de schoolprestaties met alle gevolgen voor de toekomst van dien.

Burgemeester en wethouders van de gemeenten die een brief sturen, vragen de ouders hun kinderen op de gevaren te wijzen. De laatste jaren groeit het alcoholmisbruik onder jongeren. In het afgelopen jaar kwamen 21 jongeren op de alcoholpoli terecht met een alcoholvergiftiging. De Friese gemeenten voeren samen met de provincie en partners uit onder andere de zorg, openbare orde en horeca de Nuchtere Fries campagne om het probleem onder de aandacht te brengen.

De gemeenten die een brief sturen, zijn Het Bildt, Franekeradeel, Leeuwarden, Lemsterland, Opsterland, Wunseradiel en Gaasterlan Sleat. Enkele anderen publiceren de brief in de huis-aan-huiskrant in hun gemeente.




Provincie Friesland