Dura Vermeer

Amsterdam - 17 december 2010

Prinsen Waterbouw bouwt mee aan Noord-Zuidlijn

Prinsen Waterbouw realiseert de fundering van de Bentoniet Scheidingsinstallatie die nodig is voor de realisatie van de boortunnels van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Het bedrijfsonderdeel doet dit in opdracht van Saturn, een samenwerkingsverband van Dura Vermeer en Züblin. Saturn is verantwoordelijk voor het boren van de metrotunnel.

Ten behoeve van de bouw van de Noord Zuidlijn zal een deel van de metrobuizen vanaf de RAI-locatie worden geboord. Om dit mogelijk te maken, wordt op locatie Ouderkerkerdijk, ter hoogte van de A10 ringweg Zuid en de Amstel, een tijdelijke bentoniet scheidingsinstallatie (BSI) gebouwd.

Constructie
Om het werk goed te kunnen uitvoeren wordt een zandbed van circa 50 cm aangebracht en de aanwezige watergang gedempt. Zo is er een goede basis voor het aanbrengen van de paalfundering. Aangezien de ondergrond zich niet leent voor het storten van een betonnen werkvloer, is er gekozen voor een bekistingconstructie waarbij de vloerbekisting vrijkomt van het maaiveld. De bekistingconstructie wordt als het ware aan de stalen buispalen opgehangen.

Fundering
De fundering van de BSI bestaat uit drie betonvloeren, variërend in oppervlak per onderdeel: de scheidingsinstallatie 626,4 m2, de opslagtanks 486 m2 en een vloer ten behoeve van een menginstallatie 24,5 m2. De betonconstructie wordt onderheid met 132 stuks stalen buispalen. Na de betonstort van de betonvloer zal de vloerbekisting en de ondersteuningsconstructie blijven zitten voor de duur van drie jaar.

Na drie jaar wordt de BSI gedemonteerd en zal de gehele funderingsconstructie worden verwijderd. De betonnen vloeren en houten bekistingdelen worden gesloopt en afgevoerd. De stalen ondersteuningsconstructie en buispalen worden teruggewonnen. Nadat de paalfundering is verwijderd, worden de gaten ter plaatse van de buispalen geïnjecteerd.

Aan- en afvoer over land en water
De aan- en afvoer van het materieel en materiaal gaat over land en water. De stalen buispalen en de stalen ondersteuningsconstructie ten behoeve van de bekisting zullen over het water, de Amstel, worden aangevoerd. Ten behoeve van de aan- en afvoer zal een tijdelijke afmeervoorziening worden gerealiseerd. De wapening en betonmortel wordt over het land aangevoerd.

De uitvoeringswerkzaamheden zijn gestart in november 2010, de oplevering van de funderingsconstructie is in februari 2011.