Gemeente Lingewaard


Lingewaard werkt aan gezonde financiële positie

Het zijn financieel moeilijke en onzekere tijden voor gemeenten. Ook Lingewaard voelt de gevolgen van de economische crisis. Uitgifte van bouwgrond blijft achter bij de planningen en ook de rijksoverheid staat door de financiële crisis voor een omvangrijke bezuinigingsoperatie. Dat raakt - doordat er kortingen worden doorgevoerd op uitkeringen aan gemeenten - ook de gemeentelijke financiële positie.

Wat betekent dat nu concreet voor Lingewaard?
Om een goed financieel beleid te kunnen voeren moet Lingewaard, om eventuele tegenvallers nu en in de toekomst op te kunnen blijven vangen, tenminste over een vrije reserve blijven beschikken van 2.500.000,--.

Door diverse maatregelen, zoals het voorlopig parkeren van investeringen in nieuwe projecten en ook door nieuwe bezuinigingen kent Lingewaard na vaststelling van de begroting 2011 thans een reservepositie die net boven het gewenste niveau ligt.

Een structureel sluitende begroting na 2011 kan alleen worden bereikt als - in aanvulling op de in gang gezette bezuinigingsoperatie - door extra heroverwegingen en ombuigingen van het gemeentelijk beleid een besparing van structureel twee miljoen euro wordt gerealiseerd. Er moeten in 2011 dus nog ingrijpende keuzes worden gemaakt die alle in de begroting opgenomen programmas en producten kunnen raken.

In de kadernota 2011 waarover de gemeenteraad in het voorjaar van 2011 besluit - worden de effecten van de heroverwegingen en ombuigingen concreet en worden de bezuinigingsvoorstellen voor de lange termijn aangegeven.

Het komende halfjaar staat het gemeentebestuur voor de opdracht om de gemeente voor de lange termijn financieel gezond te laten zijn. De gemeenteraad, het college van Burgemeester en wethouders, de ambtelijke organisatie en maatschappelijke organisaties werken samen om dat te realiseren.

Met dit artikel sluiten we de artikelenreeks af die de afgelopen vier weken over de begroting is verschenen.

Rectificatie
In het artikel van vorige week Wat wel aangepakt wordt in 2011 is ten onrechte gesteld dat in 2011 nog nieuwe ontwikkelingen zijn bij basisschool Pius X in Bemmel. Immers, de genoemde noodlokalen zijn dit jaar reeds geplaatst en ook de skatebaan is verplaatst.

(Geplaatst: 21 december 2010)