Openbaar Ministerie

OM in appel tegen vrijspraken relschoppers

21 december 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie is tegen tien vrijspraken van openlijke geweldpleging bij café Leve de Lol in Alkmaar op 28 augustus 2010 in hoger beroep gegaan. In totaal zijn van de 31 aangehouden personen er 29 op zitting geweest. De zaken tegen twee minderjarigen zijn door het OM geseponeerd.

Zeven van de 29 zijn veroordeeld. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij zelf geweld hebben gepleegd. Een van de verdachten is veroordeeld omdat hij een organiserende rol zou hebben gehad. Daarmee is volgens de rechtbank een voldoende significante en wezenlijke bijdrage geleverd aan het gepleegde geweld.

22 verdachten zijn vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat er geen bewijs was dat zij zelf geweld hebben gepleegd. Ook hebben zij geen voldoende significante en wezenlijke bijdrage aan het (door anderen gepleegde) geweld geleverd. Zij hebben slechts meegelopen en de groep daarmee getalsmatig versterkt. Het meelopen in een groep is volgens de rechtbank niet genoeg om tot een veroordeling te komen.

Het Openbaar Ministerie is ook van mening dat het meelopen met een groep op zich niet voldoende is voor een veroordeling ("Je bent erbij dus je was erbij"). Maar het OM meent wel dat het meelopen in de groep heeft bijgedragen aan een sfeer van ontremming. Uit jurisprudentie komt naar voren dat dit kan leiden tot een bewezenverklaring. Hoewel niet van iedereen individueel bewezen kan worden dat zij geweld pleegden of het geweld aanmoedigden zorgden zij wel voor een sfeer van ontremming. In homogeen verband liepen zij naar het café, waarbij leden van de groep de armen omhoog staken en leuzen scandeerden. Op die manier is gezorgd voor de sfeer van ontremming. Iedereen wist of kon weten wat er ging gebeuren.

Het Openbaar Ministerie is niet in alle zaken in beroep gegaan. Niet van alle verdachten kan worden bewezen dat ze het laatste stuk naar het café hebben meegelopen en dus dusdanig dicht bij het café waren dat zij een rol van betekenis hebben kunnen spelen.