Ministerie van Defensie

ROC-leerlingen tonen krijgsmachtmentaliteit

21 december 2010, 22.35 uur

Tien leerlingen van het ROC in Zwolle zetten zich, met het afleggen van een 150 kilometer tellende voettocht, in voor het goede doel van 3FM actie Serious Request. (foto: Ministerie van Defensie.)

Leerlingen van het opleidingstraject Veiligheid en Vakmanschap aan het Deltioncollege in Zwolle liggen inmiddels op één oor. Hen wacht morgen een zware dag. In het winterse weer hopen ze vliegbasis Volkel te bereiken waarvoor een traject van 45 kilometer te voet moet worden afgelegd. De eindbestemming is het Glazen Huis in Eindhoven op vrijdag de 24ste. Daar wil de 10-koppige groep minstens 1200 euro afleveren bij 3FM actie Serious Request.
De route naar het Glazen Huis van de ROC-leerlingen van het opleidingstraject Veiligheid en Vakmanschap leidde hen door een winters landschap. (foto: Ministerie van Defensie)

Voor morgen staat het langste stuk route op de agenda van de jongeren, die afgelopen zondag in Zwolle begonnen aan hun 150 kilometer tellende wandeltocht. Na een overnachting in Vaassen, onder de rook van Apeldoorn, volgde Schaarsbergen. Het team arriveerde gisteren, na een barre tocht door winters landschap, tegen de avond bij 9 graden vorst op de Oranjekazerne. Daar wachtte plaatsvervangend commandant 11 Luchtmobiele Brigade kolonel Cees van Eijl hen op. Hij noemde het getuigen van moed om een dergelijke tocht te lopen. "De toekomstige onderofficieren tonen door hun inzet dat ze oog en oor hebben voor zaken die in de maatschappij spelen." Nadat Eijl elke leerling een t-shirt van zijn brigade had uitgereikt, konden ze genieten van een warm maal en een goed bed.

De ROC-groep, in leeftijd variërend van 16 tot 18 jaar, bedacht deelname aan de actie en het regelen van de tocht volledig zelf. Een lokale oliemaatschappij was bereid de leerlingen te sponsoren, maar ze zochten naar nog meer geldschieters. Het vergaarde bedrag van ruim 1200 euro kan dus nog oplopen. "Militairen vormen wel een vangnet, voor het geval er hulp nodig is", weet een voorlichter van de landmacht te vertellen. "En al is het tijdens de huidige weersomstandigheden afzien, de jongeren krijgen onderweg erg leuke reacties." Of het ze tot aankomst in Eindhoven op de been zal houden, dat weten we vrijdag.

Serious Request

Overigens doen militairen her en der zelf ook nog iets voor het goede doel van Serious Request. Dit jaar staat de inzamelingsactie van 3FM in het teken van weeskinderen die door aids hun ouders verloren. Het Rode Kruis gaat de kinderen met het geld voorzien van eten, drinken en kleding. Daarnaast levert de organisatie psychosociale- en thuiszorg.