Gemeente Best

Feestelijke Naturalisatiedag in gemeentehuis

22-12-2010

Tijdens de viering van de Landelijke Naturalisatiedag, vorige week woensdag, zette burgemeester Kortmann zestien Bestenaren die het afgelopen jaar het Nederlanderschap verkregen in het zonnetje.

De bijeenkomst in het gemeentehuis van Best kreeg een extra feestelijk karakter doordat zeven uit het buitenland afkomstige inwoners van Best in een aparte ceremonie werden genaturaliseerd. Om te benadrukken dat ze nu de Nederlandse identiteit hebben, kregen zij van de burgemeester een Nederlandse vlag om tijdens feestelijkheden uit te kunnen hangen.

Na afloop van de plechtigheden was er voor de aanwezigen een oer-Hollands stamppottenbuffet, gevolgd door desserts uit de landen van herkomst van de nieuwe Nederlanders.

Naturalisatiedag
De Landelijke Naturalisatiedag wordt sinds 2008 gevierd op 15 december, Koninkrijksdag. Op 15 december 1954 tekende Koningin Juliana het koninkrijksstatuut. In dit statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar toenmalige overzeese gebiedsdelen (de Nederlandse Antillen, Nederlands Nieuw-Guinea en Suriname; sinds 1986 ook Aruba) geregeld. Suriname en Nieuw-Guinea zijn inmiddels geen onderdeel meer van het Koninkrijk der Nederlanden, maar de regeling geldt nog altijd in de andere gebieden.

Naturalisatiedag in het gemeentehuis
Foto: Michiel Wasmus

---