Ingezonden persbericht


Persbericht Rover
22 december 2010

Rover vraagt NS en ProRail eerlijk te zijn

NS en ProRail moeten niet langer doen alsof de situatie op het spoor wel meevalt en gewoon eerlijke informatie geven over de stand van zaken. Met deze boodschap spreekt Rover-voorzitter Arriën Kruyt deze week met NS en ProRail. Rover wil dat de bedrijven eerlijk zijn over de gevolgen van de vele defecte treinen en de reizigers goede informatie verschaffen.

Rover vreest dat NS en ProRail het belangrijker vinden hun imago te beschermen dan om de reiziger eerlijke informatie te geven. Iedere treinreiziger heeft inmiddels gemerkt dat de situatie op het spoor ernstig is: door vele defecte treinen wordt wekenlang wordt een uitgedunde dienstregeling gereden met overvolle treinen, waarbij nog steeds sprake is van grote vertragingen door veel sein- en wisselstoringen.

NS bracht deze week een verwarrend bericht de wereld in waarin staat dat enkele weken een "kerstvakantiedienstregeling" te rijden, daarbij stelde NS dat het grote aantal defecte treinen geen probleem zou zijn. Wat NS in werkelijkheid bedoelde, is dat het aantal defecte treinen kan worden opgevangen ZOLANG er een sterk uitgedunde dienstregeling wordt gereden. Die toevallig in de kerstvakantie valt. Door dit verwarrende bericht krijgen veel mensen ten onrechte de indruk dat de situatie op het spoor wel meevalt, waardoor politieke partijen inmiddels eisen dat weer een normale dienstregeling wordt gereden.

Over de precieze inhoud van de uitgedunde dienstregeling is veel onduidelijk omdat er ter plekke aanpassingen worden gedaan. Hierbij schiet ook de informatievoorziening tekort. "NS wil eigenlijk pas reisinformatie geven wanneer het allemaal perfect werkt", concludeert Rover-voorzitter Arriën Kruyt, "maar ze kunnen zich beter beperken tot de werkelijkheid". Kruyt spreekt vandaag met NS-directeur Huberts en vrijdag staat een afspraak met ProRail op de agenda. Rover hoopt dat zowel NS als ProRail het eigenbelang laat varen en in het belang van de reiziger de eerlijkheid voorop stelt.