Gemeente Ede

woensdag, 22 december 2010

Subsidie voor energiebesparing

Vanaf 1 januari kunnen inwoners van de gemeente Ede subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan hun woning. Daarnaast biedt de gemeente de mogelijkheid om een duurzaamheidslening af te sluiten om de energiebesparende maatregelen te financieren.

De benodigde aanvraagformulieren en een informatieblad zijn vanaf 3 januari beschikbaar via de website van de gemeente ede.nl of bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu, Raadhuisplein ingang Achterdoelen.

De regeling

De gemeente Ede wil het eigenaren van bestaande woningen makkelijker maken om energie te besparen of te kiezen voor duurzame energie. Woningbezitters kunnen vanaf 1 januari 2011 tot eind 2012 een subsidie van maximaal EUR 500 krijgen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie of voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Kijk hier voor een totaal overzicht van subsidiemogelijkheden voor particuliere woningen.

Duurzaamheidslening

De duurzaamheidslening is een bijzondere lening om energiebesparende maatregelen te kunnen financieren. De voorwaarden voor deze lening zullen gunstig zijn, waaronder een laag rentepercentage. Het maximum van de lening is EUR15.000. Huiseigenaren komen in aanmerking voor de lening als de investeringskosten tenminste EUR 2.500 bedragen. De gemeente wil in totaal voor maximaal EUR1.000.000 aan leningen verstrekken. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) gaat de regeling voor de gemeente uitvoeren.

Energiebesparing particuliere woningen

Ede telt circa 29.000 koopwoningen, waarvan 16.000 van voor 1980. Vooral in deze oudere particuliere woningen is veel energie te besparen. In het Klimaatplan 2009-2012 staat dat de gemeente particuliere huiseigenaren wil stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Het isoleren van gevels, daken en vloeren vraagt om investeringen. Deze investeringen verdienen zichzelf terug door een lagere energierekening. Maar niet alle huiseigenaren zijn in staat om deze kosten zelf te financieren. Om die belemmeringen weg te nemen biedt de gemeente een zogeheten duurzaamheidslening aan en komen huizenbezitters en verenigingen van eigenaren in aanmerking voor een subsidie.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie en de informatie op de website nog vragen? Vanaf 3 januari staan wij u graag te woord via (0318) 68 09 33.