Kerstkindje geboren in het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han

22/12/2010 16:46

Domaine des Grottes de Han

Zo vlak voor de kerst heeft in het mooi besneeuwde wildpark te Han sur Lesse, in Belgie, een heel speciale geboorte plaatsgevonden.

Niet ver van de hooikribbe is er een prachtig Wisentenkalfje geboren.

WISENTEN INFO:

Een Wisent is een bijna uitgestorven Europese Bizon.

In het wild volledig uitgeroeid, kon deze bijzondere soort maar net overleven door de exemplaren welke er nog aanwezig waren in dierentuinen en wildparken zoals in Han sur Lesse.

Van de in totaal 13 overgebleven fokdieren ter wereld, is de populatie nu groeiende, maar nog steeds fragiel.

BIJZONDERHEID

De geboorte van het Wisentje in wildpark Han sur Lesse, is in meer dan een opzicht bijzonder.

Wildpark Han sur Lesse werkt om Wisenten weer te herintroduceren in de Europese natuur.

Er leven door deze samenwerking al dieren vanuit Han sur Lesse, terug in de Europese natuur b.v. in Duitsland, Letland, Rusland en binnenkort ook in Estland.

Zo draagt het Belgische Wildpark te Han, zijn steentje bij aan de Europese natuur. Niet alleen door onze mooie Europese dieren in een mooie natuurlijke omgeving aan het publiek te laten zien, maar ook direkt door investering in eerder genoemde samenwerking in natuurprojecten.

Het zojuist geboren Wisentje zal dus ook in de toekomst haar bijdrage gaan leveren aan de echte Europese wildernis.

Bijkomstige bijzonderheid is dat dit Wisentje de laatste afstammeling is van de imposante Wisentenstier welke afgelopen zomer, door hoge leeftijd ( bijna 20 jaar) in het park overleden is.

Voor de verzorgers is zo de kerstgedachte helemaal compleet, niet alleen door de tijd van het jaar en het mooie sneeuwdecor met de warme kribbe, maar ook door het middels een dochtertje voortleven van de geliefde oude stier. Zo gaat het verleden toch de toekomst in.

MOEDER EN KIND INFO

Het pasgeboren kalfje is de het eerste van de jonge Wisentenmoeder. Ondanks dit, is de geboorte vlot en probleemloos gegaan. Moeder en dochter maken het uitstekend.

De dikke vachten beschermen hun prima tegen de sneeuw, en als het wil kan het kalfje in de beschutte stal in het warme stro gaan liggen.

De anders zo vreedzame moeder, is natuurlijk heel alert en beschermt haar jong voorbeeldig. Haar oerinstincten zijn intact en uitstekend.

De gehele kudde werpt zich als een warme deken om het jong en accepteert de kersverse moeder en kind als een echte familie.

VOOR MEER INFO:

Grotten van Han : 084 37 72 13 www.grotte-de-han.be

Foto: http://www.grotte-de-han.be/index.php?page=album&id=14

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel