Grafische Bedrijfsfondsen


Verantwoord beleggen bij PGB (dec 2010)

Pensioenfonds PGB streeft er in zijn beleggingsbeleid naar om de premie en de pensioenen van deelnemers en pensioengerechtigden maatschappelijk verantwoord te beleggen. Maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) is beleggen op grond van financiële, sociale, governance en milieu overwegingen. Naast het behalen van een zo hoog en zo stabiel mogelijk rendement, de finan- ciële verantwoordelijkheid, is ook van belang waarin wordt belegd. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid is bij PGB uitgewerkt in uitsluitingsbeleid, best-in-classbeleid, duurzaam- heidsinvesteringen en via het stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen en het actief in gesprek gaan met ondernemingen. Het MVB-beleid wordt over alle beleggingscategorieën uitgewerkt. Beleggingsfondsen en de portefeuille voor afdekking van de rente- en valutarisicoâs (voornamelijk derivaten-instrumenten) zijn uitgezonderd omdat het fonds daar geen invloed op kan uitoefenen. Bij de selectie van beleggingsfondsen genieten beleggers die maatschappelijk verantwoord beleggen praktiseren wel de voorkeur.

Uitsluitingsbeleid
In het kader van uitsluitingsbeleid, worden bedrijven geweerd als zij niet voldoen aan de door het fonds gehanteerde duurzaamheidscriteria. Dit beleid is gebaseerd op de tien Principes van de Verenigde Naties aangevuld met het verbod op beleggingen in controversiële wapens. De prin- cipes van de VN hebben betrekking op de naleving van internationaal erkende mensenrechten, de ondersteuning van arbeidsstandaarden, de aandacht voor het milieu en de bestrijding van corruptie. Bij de controversiële wapens gaat het om wapens die veel slachtoffers maken zoals anti-persoonsmijnen, clusterbommen en chemische- en biologische wapens.
De beleggingsportefeuille wordt nagelopen op grond van de uitgangspunten. Per kwartaal wordt een lijst van bedrijven opgesteld die uitgesloten worden van belegging. Mocht uit de periodieke screening of nader onderzoek blijken dat bedrijven niet voldoen aan de gestelde criteria dan worden ze geweerd uit het beleggingsuniversum van PGB.

Nucleaire wapens zijn in het huidige uitsluitingenbeleid van het fonds niet opgenomen. Het fonds volgt in deze de lijn van de nationale wetgeving en internationale verdragen. Kernwapens worden daarin vooralsnog als noodzakelijke middelen gezien om de stabiliteit en de vrede te kunnen handhaven.

PGB evalueert periodiek zijn beleggingsbeleid, de uitvoering van het uitsluitingsbeleid en de ontwikkelingen met betrekking tot de kernontwapening. Het bestuur staat open voor de dialoog met zijn deelnemers en de maatschappij. De ontwikkelingen kunnen aanleiding zijn om het uit- sluitingsbeleid verder aan te scherpen.

Best-in-class en duurzaamheidsinvesteringen
Ondernemingen die goed scoren op de duurzaamheidscriteria (best-in-class) zullen naar ver- wachting op de langere termijn beter presteren dan ondernemingen die dat niet doen.
Duurzaamheidsinvesteringen zijn themabeleggingen zoals green investments in wind- en zonne-energie, technologieën voor optimale energiebenutting of energiebesparing en beleggingen met een sterke maatschappelijke focus zoals investeringen in ouderenwoningen of microfinanciering. PGB belegt ongeveer 2% van het vermogen (ruim ⬠200 miljoen) in best-in-class- en duurzaam- heidsinvesteringen.

Actief in gesprek en stemmen
PGB heeft als belegger met lange termijn verplichtingen naar zijn deelnemers behoefte aan
een stabiele en betrouwbare omgeving. Ondernemingen moeten de belangen van de beleggers duurzaam kunnen waarborgen. PGB hecht bij de selectie van haar beleggingen veel waarde aan deugdelijk ondernemingsbestuur en naleving van wet- en regelgeving door de ondernemingen. Voor uitvoering van het corporate governance beleid heeft PGB aansluiting gezocht bij verschil- lende belangenbehartigers. Zo is het fonds betrokken bij Eumedion, dat de belangen van institu- tionele beleggers op het gebied van corporate governance behartigt.
Verder heeft het fonds voor het actief in gesprek gaan met ondernemingen, ook wel engagement genoemd, aansluiting gezocht bij het Governance Platform. Het Platform vertegenwoordigt pen- sioenfondsen bij hun streven om ondernemingen de principes van goed bestuur te laten naleven. Tot slot stemt het fonds ook op aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde onderne- mingen. Op de eerste plaats door persoonlijke deelname aan de vergadering. Op de tweede plaats door bij volmacht de stem uit te laten brengen.
PGB geeft zijn stemgedrag tijdens algemene aandeelhoudersvergaderingen bij Nederlandse en Europese ondernemingen en zijn activiteiten in het kader van engagement weer via haar web- site.

Verantwoording
Het fonds legt verantwoording af over het gevoerde beleid, de samenstelling van de beleggings- portefeuille en de behaalde resultaten in kwartaalberichten en in het jaarverslag. De samen- stelling van de beursgenoteerde aandelenbeleggingen en de obligatieportefeuille worden periodiek op de website gepubliceerd.