Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier


EUR 1,7 miljoen subsidie voor vispassages bij sluizen

Publicatiedatum : 23 december 2010

Gemaal Balgdijk

We ontvangen de komende jaren ruim EUR 1,7 miljoen subsidie uit het Wadden-fonds voor het bouwen van vispassages en het verbeteren van leefgebied voor vis.

In totaal is er EUR 6 miljoen beschikbaar voor vier noordelijke waterschappen. Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en HHNK hebben gezamenlijk de subsidie-aanvraag 'Ruim baan voor vissen in het Waddengebied' ingediend. Door de ambities te bundelen en de samenwerking te intensiveren wordt een grote stap gezet naar het herstel van de vismigratie tussen het Wad en de zoete binnenwateren.

Vrije doorgang voor vis

Met het plan 'Ruim baan voor vissen in het waddengebied' zijn nagenoeg alle bestaande zoet-zoutverbindingen van de Helsdeur tot Dollard binnen enkele jaren vispasseerbaar. Dit is belangrijk voor vissoorten die, om te overleven, een deel van hun leven in zoet water en een deel van hun leven in zee moeten doorbrengen. De wateren die uitmonden in de Waddenzee worden verbonden met kanalen, beken en meren waarin deze vissen paaien en opgroeien. Het gaat hierbij om schieraal, rivierprik, zeeprik, driedoornige stekelbaars, winde en spiering. Om dit te bereiken worden gemalen visvriendelijk gemaakt, sluizen visvriendelijk beheerd, stuwen uitgerust met vispassages en paai en opgroeigebieden hersteld.

Wat gaan we doen?


* Voor de Noordelijke Schermerboezem is de vismigratie zoet-zout reeds gerealiseerd met een voorziening in gemaal De Helsdeur. Een belangrijk migratieknelpunt in de Schermerboezem is de overgang tussen het boezem-watersysteem en de polder het Koegras. In deze polder worden vispassages gemaakt bij de Doggersvaart en Scheidingsvliet, zodat de aal en driedoornige stekelbaars hier kunnen opgroeien en paaien. In de Noordelijke Schermer-boezem leggen we 5 km paai- en opgroeiplaatsen aan langs het druk bevaren Noord-Hollands kanaal.

* Voor de Amstelmeerboezem is de vismigratie zoet-zout met de Waddenzee door aal en stekelbaars al gerealiseerd door een voorziening in de spuisluis Oostoever. Optrekkende vis in het Balgzandkanaal komt vervolgens het gemaal Balgdijk als knelpunt tegen. Bij dit gemaal wordt een visgeleidingssysteem aangelegd om de vis te weren en te geleiden naar gemaal J.C. de Leeuw. Gemaal J.C. de Leeuw wordt voorzien van twee vispassages. In gemaal De Waakzaamheid wordt een vispassage gemaakt, zodat aal en stekelbaars landinwaarts richting de Amstelmeerboezem kunnen migreren.
* De Wieringermeer is een belangrijk paai- en opgroeigebied voor aal en driedoornige stekelbaars. Gemaal Leemans is een belangrijk knelpunt in de migratie tussen zoet en zout. Via de Stevinsluizen in de Afsluitdijk kunnen vissen, indien gemaal Leemans passeerbaar is gemaakt, migreren tussen de Waddenzee en de binnenwateren van de Wieringermeer. Langs diverse hoofdwaterlopen in de Wieringermeer (zoals de Hoge Kwelsloot) worden paai- en opgroeiplaatsen aangelegd, die de vismigratie en de voortplanting van vissen bevorderen. Door de aanleg van deze paai- en opgroeiplaatsen kan langs de oostzijde van de aandijking een ecologische verbinding worden gecreëerd. Op deze wijze is de gehele Wieringermeer gevat in een ecologische cirkel.

Schoon water met gezonde vis komt hiermee een grote stap dichterbij.

Samenwerking

De waterschappen werken in dit project nauw samen met andere partijen, waaronder Rijkswaterstaat en de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland.

De Provincie Noord-Holland draagt voor EUR 300.000 bij aan bovengenoemde projecten en ook is er een rijksbijdrage vanuit de Synergiegelden voor de Kaderrichtlijn Water.

Gemaal De Waakzaamheid