Illness Management and Recovery in de GGZ


IMR in de Geestelijke Gezondheidszorg

ROTTERDAM, 20101223 -- In dit artikel wordt de nog relatief nieuwe behandelmethode in de geestelijke gezondheidszorg Illness Management and Recovery nader beschreven door A.Rijkeboer. Ziektemanagement en herstel (Illness Management and Recovery of IMR) is een aanbod voor mensen met een psychotische stoornis, een bipolaire stoornis of een depressie. Het aanbod staat ook open voor cliënten met andere diagnoses en kan daarom worden aangeboden aan een grote cliëntenpopulatie namelijk cliënten met chronisch psychiatrische stoornissen en complexe zorgvragen.

Het model richt zich op 5 evidence-based strategieën op het gebied van psycho-educatie, cognitieve gedragsinterventies, training, sociale vaardigheden en coping strategieën aanleren. Belangrijk aspect van het IMR-programma is de nadruk op het helpen van de cliënt in het stellen van persoonlijke zinvolle doelen en het vormen van een sterke therapeutische relatie gericht op het verwezenlijken van deze doelen.

IMR gaat uitgebreid in op praktische en feitelijke informatie over de diverse psychiatrische ziektebeelden. Hulpverleners die betrokken zijn bij IMR geven aan de hand van 11 specifieke modulen gerichte psycho-educatie en stellen samen met de cliënt haalbare doelen op. De cliënt gaat actief aan de slag om deze doelen tijdens en na de IMR te realiseren. IMR gaat dus verder dan enkel psycho-educatie.

De elf modulen kunnen door middel van een wekelijkse bijeenkomst in een periode van vijf tot maximaal tien maanden doorlopen worden.

Bekijk het volledige artikel op de website van Psychiatrie-Nederland.
Psychiatrie Nederland





ingezonden persbericht