Beslissingen van de Vlaamse Regering

23/12/2010 21:15

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de wijziging van het besluit over de steun aan de investeringen en de installatie in de landbouw . Door de wijziging wordt de vestigingssteun voor jonge landbouwers verhoogd van 55.000 euro naar 70.000 euro, in overeenstemming met de Europese verordening hierover. Daarnaast worden de procedure en de regelgeving vereenvoudigd, zodat de aanvragen een snellere doorlooptijd kennen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het oprichtingsbesluit van het Agentschap voor Facilitair Management (AFM) . Rekening houdend met een mogelijke toekomstige oprichting van een nieuw strategisch adviesorgaan en omdat het Raadgevend Comité van AFM niet langer operationeel is, wordt het Raadgevend Comité uit het oprichtingsbesluit verwijderd .

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering keurt de managementovereenkomst 2011-2015 met het departement Bestuurszaken goed. Ze gelast de bevoegde ministers de overeenkomst te ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de aanvulling van een artikel van de bijlage over de Centra voor kortverblijf in het besluit over de programmatie, erkenning en subsidiëring van woonzorgvoorzieningen. De aanvulling betreft de regularisatie van niet-erkende centra voor kortverblijf . Voor deze centra is een erkenningsplicht ingevoerd met ingang van 1 januari 2009. Centra die werkzaam waren zonder erkenning kregen twee jaar de tijd om zich te conformeren, waardoor een niet-erkend kortverblijf na 1 januari 2011 niet meer mag geëxploiteerd worden. Om te vermijden dat er woongelegenheden moeten sluiten, wordt een bijlage bijgevoegd waardoor deze Centra voor kortverblijf onder bepaalde voorwaarden toch verder kunnen uitgebaat worden. Na het uitvoeren van de regularisatie zal er een evaluatie gebeuren.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het decreet over de kwaliteit van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen verplicht een voorziening om aan kwaliteitszorg te doen via een kwaliteitsbeleid en een kwaliteitsmanagementsysteem. Voor de erkende voorzieningen in de sector van de kinderopvang legt de Vlaamse Regering nu de verdere concrete bepalingen voor de uitvoering van dit decreet vast . Ze hecht daarvoor haar principiële goedkeuring aan het besluit voor de uitvoering van het kwaliteitsdecreet. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toegang tot het beroep van ondernemer van personenvervoer over de weg voor (de bijzondere vormen van) het geregeld vervoer. Het gaat om een omzetting van een Europese Richtlijn ter zake.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat het bedrag en de betalingswijze vastlegt van de vergoeding voor de goedkeuring van motorvoertuigen . Het ontwerp wil de vergoedingen vereenvoudigen en de betalingsprocedures standaardiseren. Ook de wijze van betalen van de vergoedingen wordt gepreciseerd, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen fabrikanten en niet-fabrikanten. De Vlaamse Regering stelt wel de voorwaarde dat de gehanteerde tarieven de reële kostprijzen weergeven voor de geleverde prestaties en dat het onderscheid tussen fabrikanten en niet-fabrikanten voldoende gemotiveerd wordt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Hubert Decramer, waarnemend algemeen directeur van het Agentschap Wegen en Verkeer , wordt, nadat hij de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt, in dienst gehouden voor een periode van zes maanden met ingang van 15 februari 2011.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de omzetting van een aantal Europese richtlijnen (de zogenaamde derde Elektriciteits- en Aardgasrichtlijn) wijzigt de Vlaamse Regering principieel het Energiedecreet . De wijzigingen omvatten onder meer: het in overeenstemming brengen van een aantal definities uit het decreet met de definities in de Richtlijnen; het in overeenstemming brengen van het statuut van de VREG met het statuut van een regulerende instantie; een verfijning van de bepalingen over taken en vertrouwelijkheid van de distributienetbeheerder; een wijziging aan de regeling van de inleveringsvergunningen; de opname van de bepaling dat de Vlaamse Regering in 2012 een kosten-batenanalyse voor de invoering van slimme meters moet voorleggen aan het Vlaams Parlement; toevoeging van regelingen voor gesloten distributienetten, privédistributienetten en directe lijnen en leidingen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad en de VREG.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen . Het decreet vervangt het afvalstoffendecreet en kadert enerzijds in de omzetting van de Europese kaderrichtlijn en anderzijds in de trend om het afvalbeleid in een bredere context te plaatsen en een basis te creëren voor een beleid gericht op het duurzaam beheer van materiaalkringlopen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de VRWI en van de MiNa-Raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het decreet over aanvullende subsidies voor tewerkstelling in de culturele sector beoogde de regularisatie van de subsidies voor DAC-projecten door ze om te zetten in reguliere personeelssubsidies. Hoofdstuk III van dat decreet voorziet in een globale toewijzing van de middelen voor DAC naar de verschillende sectoren waaronder het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De betrokken organisaties in deze sector zijn nu op de hoogte gebracht van de wijze waarop en de timing waarbinnen de normalisatie van die middelen zal gebeuren. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet voor wat betreft de erkende en gesubsidieerde sociaal-culturele organisaties . Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering benoemt Marc Van den Bosch tot voorzitter van de strategische adviesraad Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MiNa-raad)voor 2011. De benoeming van de voorzitter van de MiNa-raad gebeurt voor de termijn van één jaar, door middel van een beurtrol.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Eind 2007 kende de Vlaamse Regering 2,25 miljoen euro investeringssubsidie toe aan de Vrije Universiteit Brussel voor de realisatie van een voetbalcentrum aan de Schapenweg in Jette. De regering wijzigt nu deze beslissing . Voorgesteld wordt om het project te herlokaliseren en uit te splitsen naar de site Heymbosch Jette en de Campus Oefenplein Etterbeek . In dit kader kent de de regering nu een subsidie toe van 1,6 miljoen euro aan de vzw Ritterklub VSV Jette als bijdrage in de kosten voor de omvorming van een bestaand grasveld in een kunstgrasveld en de bouw van een nieuwe kantine en andere faciliteiten op de Heymbosch-site. Daarnaast kent ze 650.000 euro subsidie toe aan de VUB voor de aanleg/renovatie van een competitieveld in kunstgras en een polyvalent terrein op de Campus Oefenplein.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel