Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
LET OP: EMBARGO tot zondag 26 december 23.00 uur

23 december 2010

Knapste kop van Nederland bekend

Thieu Romgens uit Utrecht mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen: hij heeft de Nationale Wetenschapsquiz 2011 gewonnen. Hij weet dat een Tibetaan op een mol lijkt en waarom de bubbels prikken als hij een fles champagne opentrekt om zijn overwinning te vieren. Astronoom Marijke Haverkorn kwam tijdens de tv-uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz van NWO en de VPRO als winnaar uit de bus.

De vragen van de Nationale Wetenschapsquiz waren opnieuw uitdagend. Gemiddeld beantwoordden de inzenders zes van de vijftien vragen goed. Opvallend genoeg ging de vraag waarover de meeste inzenders struikelden, over blauwe plekken. Slechts 799 van de in totaal 4554 deelnemers weten waarom blauwe plekken blauw zijn, en niet rood.

Waarom een mol op een Tibetaan lijkt en niet op een Eskimo of een Arabier, was ook voor veel quizzers een raadsel. Wat blijkt: zowel mollen als Tibetanen hebben zich evolutionair aangepast aan een zuurstofarme levensomgeving. De antwoorden op de soms curieuze quizvragen staan op www.nwo.nl/quiz.

De mannen vulden de quiz iets beter in dan de vrouwen. Mannelijke inzenders hadden gemiddeld 6,6 vragen goed, vrouwen 6,3. Het gemiddelde rapportcijfer komt daarmee uit op een 4,3. Een pittige quiz dus.

Winnaars
Hoe ingewikkeld de quiz ook was, voor Trouwlezer en hoofd van een ICT-afdeling Thieu Romgens uit Utrecht bleek het een eitje. Hij maakte geen enkele fout. Hij wint een reis naar Egypte waar hij een archeologische opgraving van Nederlandse archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden kan bijwonen. De nummers twee en drie grepen net naast deze mooie prijs. Zij maakten allebei namelijk evenmin een fout, maar de eerste, tweede en derde plaats zijn toegewezen door middel van loting. De tweede prijs is voor Mario Stouwie uit Leek. Hij wint een lang weekend naar Genève en een bezoek aan CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica. De derde prijs - een weekend naar de Veluwe en een bezoek aan ASTRON, een instituut dat onderzoek doet naar het heelal - is voor David de Jong uit Enkhuizen.

De allerbeste groep maakte maar één foutje in de hele quiz. Klas 5H van De Nieuwste School in Tilburg - gemiddelde leeftijd 17 jaar - sleept de groepsprijs in de wacht. Zij winnen een dagje Texel met een bezoek aan het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en Ecomare, het natuurmuseum voor de wadden.

Journalisten versus wetenschappers
Tijdens de Nationale Wetenschapsquiz op tv werd een titanenstrijd uitgevochten: journalisten Harmke Pijpers, Harm Ede Botje en Hassnae Bouazza streden tegen de drie wetenschappers Remco van der Hofstad, Marijke Haverkorn en Albert van den Berg. De wetenschappers bleken net iets slimmer. De laatste vraag over het esdoornzaadje deed het team van journalisten de das om. Marijke Haverkorn won de uitzending na een spannende tiebreak met Remco van der Hofstad.

De antwoorden
De antwoorden op een rijtje: 1C, 2B, 3A, 4C, 5A, 6A, 7A, 8C, 9A, 10C, 11A, 12C, 13C, 14B, 15B. De volledige toelichtingen op de vragen van de Nationale Wetenschapsquiz 2010 zijn vanaf 27 december te vinden op www.nwo.nl/quiz. Heeft u zelf een vraag en denkt u dat deze leuk zou zijn voor de quiz van 2011? Stuur deze dan in via quiz@nwo.nl.

De Nationale Wetenschapsquiz wordt georganiseerd door de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de nationale wetenschapsfinancier.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


----