Gemeente Hoorn

B en W nemen maatregelen na onderzoeken asbest Opgang

De onderzoeken van de Arbo-Unie en Deloitte naar de gang van zaken rond asbest in en op het dak van sporthal de Opgang zijn voor het college van B en W van Hoorn aanleiding om een aantal maatregelen te nemen. De onderzoeken richtten zich op de gezondheidsrisicos voor de beheerders van de sporthal en mogelijke kennis over de aanwezigheid van asbest bij medewerkers en andere betrokkenen.
Drie medewerkers zijn door het college van B en W aangesproken omdat zij onvoldoende zorgvuldig hebben gehandeld. Nadat bekend was dat de dakleitjes vermoedelijk asbest bevatten zijn er toch reparaties op het dak uitgevoerd. Dit om waterschade aan sportattributen te voorkomen. Hoewel er begrip is voor dit handelen, hadden zij zich beter bewust moeten zijn van de relevante wetgeving en mogelijke gezondheidsrisicos en daarnaar moeten handelen. Ook is een medewerker erop gewezen dat hij niet daadkrachtig heeft opgetreden toen hij op 11 mei geconfronteerd werd met het vermoeden van asbesthoudend materiaal in de dakleien. Ten slotte stellen B en W het ingehuurde bouwkundig adviesbureau aansprakelijk voor de financiële gevolgen van het feit dat haar medewerkers niet direct actie hebben ondernomen, nadat een aannemer hen erop attendeerde dat de leitjes asbest zouden kunnen bevatten.

Zodra op 10 juni bekend werd dat de dakleien van sporthal De Opgang asbesthoudend materiaal bevatten, heeft het college van B en W opdracht gegeven tot beide onderzoeken en snelle sanering van het gebied rond de sporthal. Die ging op 14 juni van start. Ook in de voormalige liftschacht bleek asbest te zitten. Deze platen zijn verwijderd. Inmiddels is de definitieve vervanging van het dak in volle gang. Tijdens deze werkzaamheden werd boven de plafonds van de hal asbest geconstateerd. Ook dit asbest is meteen verwijderd.
De verantwoordelijkheden binnen de gemeentelijke organisatie ten aanzien van de sporthallen en andere gemeentelijke gebouwen zijn inmiddels aangescherpt. Naar aanleiding van de bevindingen bij De Opgang zal het college van B en W binnen enkele weken een besluit nemen over een nadere asbestinventarisatie in gemeentelijke gebouwen.

Onderzoek Deloitte

Deloitte Forensic & Dispute Services heeft feitenonderzoek verricht naar de vraag of medewerkers van de gemeente Hoorn wisten of aanwijzingen hadden dat er asbest in de sporthal aanwezig was en wat zij in dit geval met deze wetenschap hebben gedaan. Het rapport maakt duidelijk dat tot 15 maart 2010 niet duidelijk was dat de dakleien asbest zouden kunnen bevatten. Een onderzoek uit 1995 gaf aan dat er geen asbest in de sporthal aanwezig was. Op 15 maart deelde een aannemer aan een medewerker van het door de gemeente ingehuurde bureau mee, dat hij vermoedde dat de dakleien asbest bevatten Vanaf dat moment hadden deze vermoedens tot concrete maatregelen moeten leiden.

Onderzoek Arbo-Unie

De Arbo-Unie heeft onderzoek verricht naar de gezondheidsrisicos voor de medewerkers en hierover gerapporteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door een arbeidshygiënist in samenwerking met de bedrijfsarts. Zij hebben zeven (oud)medewerkers geïnterviewd, die in contact zijn geweest met asbesthoudend materiaal in en rond de sporthal. Uit de rapportage blijkt, dat zij in beperkte mate in contact zijn geweest met asbesthoudend materiaal en het gezondheidsrisico voor hen daardoor als klein wordt ingeschat.

Strafrechtelijk onderzoek

Naast de onderzoeken die in opdracht van de gemeente plaatsvinden, heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar mogelijk strafbare feiten. De gemeente Hoorn heeft volledige medewerking aan dit onderzoek verleend.
Inmiddels heeft de afdeling Milieu & bijzondere wetten van Politie Noord-Holland Noord het strafrechtelijk onderzoek afgerond. Het dossier is in handen gesteld van het Functioneel Parket te Amsterdam. Het is niet bekend wanneer dit dossier wordt behandeld.