VerkeersInformatieDienst

A12 bij Wolfheze twee nachten dicht

27 december 2010, 14:48
Rijkswaterstaat sluit maandagavond de A12 af tussen Ede en Oosterbeek in de richting Arnhem. Vanwege acute en omvangrijke vorstschade is reparatie van het wegdek van de A12 nabij Wolfheze noodzakelijk. De afsluiting is van kracht vanaf 19:00 tot 24:00 uur.

De afsluiting in de richting Utrecht staat gepland voor dinsdagavond tussen 19:00 en 04:00 uur, maar is afhankelijk van weersomstandigheden. Het verkeer wordt omgeleid via de A30 (Maanderbroek), de A1 en de A50. Er moet rekening worden gehouden met een langere reistijd.

Ter hoogte van Wolfheze wordt momenteel gebouwd aan een nieuw ecoduct. Ten behoeve van die bouw zijn er ter plaatse zogenaamde verschoven rijbanen. Het verkeer maakt tijdelijk gebruik van de vluchtstrook en de rechter rijstrook. Vluchtstroken hebben echter een andere constructie dan gewone rijstroken vanwege het feit dat ze enkel worden gebruikt voor noodsituaties.

De combinatie van veel (vracht)verkeer op die vluchtstroken en de vorst veroorzaakte de afgelopen periode omvangrijke schade aan het wegdek van de vluchtstroken. Vorige week zijn er weliswaar noodreparaties uitgevoerd, maar die bleken niet bestand tegen de grote verkeersintensiteiten. Maandagmiddag werd nog een noodreparatie uitgevoerd om de weg ter plaatse veilig en bruikbaar te houden.

Vanwege de afsluiting van de A12 tussen de aansluiting Ede-Wageningen (afrit 24) en de aansluiting Oosterbeek (afrit 25) worden gedurende beide nachten omleidingsroutes ingesteld via de A30, A1 en A50. De reparatie van het gedeelte in de richting Utrecht staat gepland voor dinsdagavond en -nacht. De mogelijkheid bestaat echter dat de werkzaamheden naar woendagavond en -nacht moeten worden uitgesteld vanwege de weeromstandigheden.