Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: Ruim 9 procent meer files in 2010

De filezwaarte* in Nederland is het afgelopen jaar met 9 procent toegenomen. Volgens de ANWB hebben vooral automobilisten in de regio Amsterdam en het midden van het land dat kunnen merken. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte als enige regio af ten opzichte van 2009.

2010 begon en eindigde met sneeuw. Dat heeft ook bijgedragen aan de toegenomen filezwaarte. Maar liefst drie spitsen zijn, door winters weer, in de top 10 van drukste spitsen aller tijden beland. Weersomstandigheden hebben grote invloed op de filezwaarte. De 9 procent stijging is vooral toe te schrijven aan de tweede helft van het jaar, met veel regen en sneeuw.

In de lijst met grootste knelpunten stijgen vooral de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein. De A12 van Utrecht naar Den Haag dankt zijn hogere notering aan de grootschalige wegwerkzaamheden afgelopen zomer. Tussen Woerden en Gouda is een spitsstrook aangelegd. Door de aanleg van extra rijbanen bij Eindhoven is de filezwaarte daar sterk afgenomen.

Opvallend is de toegenomen drukte tijdens de zomermaanden. Zo stonden er in de regenachtige maand augustus veel meer files dan vorig jaar. Het lijkt er verder op dat door de economische dip meer Nederlanders dicht bij huis bleven dan andere zomers. Ook zorgden werkzaamheden aan veel wegen voor extra files.


* Filezwaarte = lengte file maal duur file

File top 10 2010

2009

1
Den Haag
Roelofarendsveen-Hoogmade
ñ
3

2
Utrecht
Breukelen-Utrecht
ï
2

3
's-Hertogenbosch
Everdingen
ñ

-

4
A50 EindhovenArnhem
knp.Ewijk-knp.Grijsoord
ñ

-

5
Arnhem
knp.Lunetten-Bunnik
ñ
9

6
A20 GoudaHoek van Holland
Kleinpolderplein
ñ

-

7
Utrecht
Nijkerk-Amersfoort
ñ

-

8
Rotterdam
Delft-Berkel en Rodenrijs
ò
5

9
Utrecht
Reeuwijk
ñ

-

10
Amersfoort
Eembrugge-knp.Hoevelaken
ò
8

File top 10 ochtendspits

2009

1
Utrecht
Lexmond-Hagestein
ï

1

2
Utrecht
Nijkerk-Leusden
ñ

3
3
Amstelveen
knp.Velsen-knp.Rottepolderplein
ò

2
4
Utrecht
Hilversum-Bilthoven
ï
4
5
Arnhem
knp.Grijsoord
ñ

-
6
Den Haag
Roelofarendsveen-Hoogmade
ñ

-
7
Amsterdam
knp.Muiderberg-knp.Diemen
ï
7
8
Amsterdam
knp.Zaandam-knp.Coenplein
ò
5
9
Utrecht
Reeuwijk
ò
8
10
Amsterdam
Hoogmade-Roelofarendsveen
ò
9

File top 10 avondspits

2009

1
Arnhem
knp.Lunetten-Bunnik
ñ
7

2
's-Hertogenbosch
Everdingen
ñ
6

3
Den Haag
Roelofarendsveen-Hoogmade
ñ
10

4
Den Haag
De Meern-Nieuwerbrug
ñ
9

5
Zaanstad
Coentunnel
ñ
8

6
Utrecht
Breukelen-Utrecht
ñ

-

7
Alkmaar
knp.Raasdorp-knp.Velsen
ò
5

8
Almere
Bilthoven-knp.Eemnes
ñ

-

9
Rotterdam
Delft-Berkel en Rodenrijs
ò

3
10
Amersfoort
Eembrugge-knp.Hoevelaken
ñ

-

Verkeersnieuws 2010

Woensdag 6 januari
Het jaar begint en eindigt met sneeuw. Sneeuw in de avondspits van 6 januari veroorzaakt een verkeersinfarct rond Amsterdam. Op de A9 naar Alkmaar staat ruim 39 kilometer file en op de A10 naar Zaanstad 30 km file

Donderdag 22 april
Op de A27 van Breda naar Gorinchem staat een bord met de tekst "uw snelheid wordt gecontroleerd" met daarachter meetapparatuur. Automobilisten denken dat het een flitser is. Het gevolg is een file van 20 kilometer.

Donderdag 1 juli
Bij wegwerkzaamheden op de A12 bij Nieuwerbrug rijdt een kiepwagen met de laadbak omhoog tegen een portaal met matrixborden. De hele installatie valt om en verspert de rijbaan richting Den Haag. Het opruimen van de ravage duurt tot in de middag. Er ontstaan lange files op de omleidingsroute.

Maandag 2 augustus
Een vrachtwagen verliest in de middag zijn witte lading op de A2 bij Eindhoven. Rijkswaterstaat denkt eerst dat het gaat om melk maar helaas is het lijm. Het opruimen duurt tot laat in de avond.

Dinsdag 14 september
Een frietkar kantelt op de A12 van Den Haag naar Utrecht bij De Meern en dumpt daarbij een lading frituurvet op de weg. Het resultaat is een file van 32 kilometer.

Maandag 29 november
Extreem drukke avondspits door sneeuw in de Randstad. In de regio Utrecht komt het tot een verkeersinfarct. Er staat in totaal 871 kilometer file, goed voor plaats 3 in de top-10 van drukste spitsen aller tijden.

Donderdag 2 december
Sneeuwval veroorzaakt in de ochtendspits 595 kilometer file. Onverwachts viel er veel sneeuw in de Randstad en in het midden van het land. Ook in Limburg en Twente stonden lange files door het winterweer.

Vrijdag 17 december
Opnieuw veroorzaakt sneeuw in de Randstad een verkeerschaos in de avondspits. Rond Amsterdam en Utrecht zijn de problemen het grootst. Rond 17.30 uur staat er in totaal 753 kilometer file. Deze spits komt daarmee op plaats 6 in de top-10 van drukste spitsen aller tijden. Om 22 uur staat er nog 170 kilometer file. De laatste file lost pas zaterdagochtend om 1.30 uur op.

ANWB Verkeersinformatie
Postzone HOY
Postbus 93200
2509 BA DEN HAAG