Gemeente Hoorn

Oostereiland tijdelijk niet meer voor autos bereikbaar

De toegangsbrug naar Oostereiland verdwijnt om plaats te maken voor een nieuwe en bredere brug. Op 10 januari wordt de oude brug verwijderd. Het eiland is dan tijdelijk niet langer voor autos bereikbaar. Voor voetgangers en fietsers ligt er een noodbrug. In mei is de nieuwe brug klaar. Er is een nieuwe brug naar Oostereiland nodig, nu het eiland een nieuwe bestemming krijgt. In het voormalige gevangeniscomplex komen onder andere het Museum voor de Twintigste Eeuw, Filmhuis Hoorn, een hotel en woningen. Met meer bezoekers en bewoners is het noodzakelijk dat het eiland ook voor hulpdiensten toegankelijk is, zoals de brandweer. De nieuwe brug wordt 1,5 meter breder dan de huidige en is sterk genoeg voor verkeer van 30 ton. Autos kunnen elkaar dan passeren en de brug is ook berekend is op zwaar verkeer van hulpdiensten. Het afbreken van de oude brug en bouwen van de nieuwe brug neemt ongeveer vier maanden in beslag.

Materiaal over water Het materiaal voor de nieuwe brug wordt via het water aangevoerd. Dat geldt ook voor het bouwmateriaal voor de verbouwing en inrichting van gebouwen en terrein. Het weer kan nog voor vertraging zorgen. Voorwaarde voor aan- en afvoer over water is dat er een doorvaarbare route is. Dat is nu door ijs niet het geval.

Noodbrug voor langzaam verkeer Het eiland blijft voor fietsers en wandelaars toegankelijk. Hiervoor is een noodbrug aangelegd. De werknemers van de bouwbedrijven die nu nog op het eiland parkeren, zullen hun autos op de Nieuwe Wal parkeren. Van daaruit worden zij met pendelbusjes naar Oostereiland gebracht.