Rechtbank Zutphen


Belastingzaken binnen drie maanden op zitting

Rechtbank Zutphen, 27 december 2010 - De sector bestuursrecht behandelt belastingzaken die vanaf eind oktober 2010 instroomden binnen drie maanden op zitting. Met medewerking van partijen streeft de rechter er naar om tijdens deze zitting de zaak inhoudelijk te bespreken en waar mogelijk tot een eindbeslissing te komen. Daarvoor is het noodzakelijk dat partijen ter zitting aanwezig zijn, het dossier tijdig compleet is en de gemachtigde van het betrokken bestuursorgaan bevoegd is om afspraken te maken, zodat bijvoorbeeld een schikking kan worden getroffen.

Kortere doorlooptijden
De snellere agendering op zitting is nieuw. De oude werkwijze, waarin eerst werd afgewacht totdat partijen alle stukken hadden aangeleverd, had soms tot gevolg dat een ingediende zaak pas na zes maanden of nog later op zitting kon worden behandeld. Uit klantwaarderingsonderzoeken en de derde evaluatie van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bleek dat partijen moeite hadden met deze lange doorlooptijden en niet altijd tevreden waren met de uitkomst van de procedure, omdat het niet in alle gevallen leidde tot een finale beslechting van het geschil.

Vroeg contact voor succesvol maatwerk
In het eindrapport Project Differentiatie van werkstromen Bestuursrecht (december 2009) zijn op basis van onderzoek door de Rijks Universiteit Groningen aanbevelingen geformuleerd voor een effectievere bestuursrechtspraak. In vier rechtbanken is in 2008/2009 geëxperimenteerd met verschillende werkwijzen. De Rechtspraak heeft daarop besloten om in 2011 bij alle rechtbanken zoveel mogelijk aan te sluiten bij de bevinding dat maatwerk in de behandelwijze succesvol is als er in de procedure zo vroeg mogelijk (ca. 3 maanden) een contactmoment is tussen partijen en de bestuursrechter.

Andere procedures
De sector Bestuursrecht van de rechtbank Zutphen start met de belastingzaken. In de loop van 2011 volgen ook de overige procedures, zoals ambtenarenzaken, sociale zekerheidszaken en studiefinanciering. Met als uiteindelijke doel: een snellere en effectievere werkwijze en betere informatievoorziening naar partijen.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 27 december 2010