Politie Zuid-Holland-Zuid

350 kilo illegaal vuurwerk onderschept, twee verdachten aangehouden

Gorinchem, 27-12-2010

De politie heeft op zondagavond 26 december twee mannen aangehouden voor het bezit van 350 kilo illegaal zwaar vuurwerk. Het betreffen een 19-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam en een 24-jarige man uit Sliedrecht.
Agenten zagen omstreeks 20.00 uur een bestelbus voor het stoplicht bij de kruising Banneweg/dr. Schoyerstraat staan. Bij het zien van de politie veranderde de bestuurder van baan en sloeg de Driemanschapslaan in. De agenten zetten een korte achtervolging in en hielden de twee op de Schuitenvoerderstraat staande. De 24-jarige bestuurder van het voertuig kon zich niet legitimeren, de 19-jarige man wel. Bij controle van het voertuig werd in de laadbak een grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen wat na telling 350 kilo aan onder andere vlinders, Chinese rollen en lawinepijlen bleek te zijn. Ook troffen de agenten in de portemonnee van de bestuurder enkele honderden euros en een zakje met vermoedelijk cocaïne aan. In de woning van de twee werden nog enkele stuks illegaal vuurwerk in beslaggenomen. De 24-jarige man is een bekende van de politie, eind 2009 is de man eveneens gepakt voor handel in illegaal vuurwerk. Toen werd de verdachte bij een met illegaal vuurwerk gevulde kelderbox in Gorinchem aangehouden. Ook is de man betrokken geweest bij merkvervalsing en heling. De politie doet uitgebreid onderzoek naar de zaak en zal deze week extra alert zijn op bezit en verkoop van illegaal vuurwerk. Wanneer dit vuurwerk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien.

Mensen die weten waar illegaal vuurwerk ligt opgeslagen of wordt verhandeld, worden daarom verzocht dit direct te melden bij de politie op het nummer 0900-8844. Anoniem melden kan ook op 0800-7000.

Wat mag wel?
Legaal vuurwerk (met Nederlandse gebruiksaanwijzing) mag deze week gekocht worden op 29, 30 en 31 december 2010 door klanten vanaf 16 jaar. Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts.
Ook de politie waarschuwt voor de gevaren die vuurwerk afsteken met zich meebrengt. Jaarlijks gebeuren met vuurwerk vrij veel ongelukken met letselschade, waarbij meestal jongeren oog- of handletsel oplopen. Veel van deze ongevallen gebeuren doordat men een stuk vuurwerk dat geweigerd heeft opnieuw probeert aan te steken. Doordat de lont nu veel korter is explodeert op het moment dat men het aansteekt. Het opnieuw afsteken van geweigerd vuurwerk wordt dan ook sterk ontmoedigd.