Gemeente Den Helder


-18+ in Den Helder 2010-12-27

Achttien jaar: een mijlpaal in je leven. Je staat op het punt te gaan studeren. Of je gaat misschien werken en/of op jezelf wonen. Als je 18 wordt veranderen er enkele zaken. Je moet sommige dingen nu zelf regelen, zoals geldzaken en verzekeringen. In de brochure `-18+ in Den Helder' staat compact beschreven waar je mee te maken kunt krijgen als je 18 jaar wordt. De gemeente Den Helder geeft het boekje vanaf 1 januari 2011 cadeau aan alle Helderse jongeren zodra ze 17 jaar en 6 maanden zijn.

Wethouder Wiltrude Turnhout: "Jongeren die achttien worden, komen in een nieuwe, belangrijke fase van hun leven terecht. Ze gaan de wijde wereld in en mogen zich volwassen noemen. Maar volwassenheid brengt ook verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Zaken waar je als jongere soms liever niet aan denkt, maar waar je wel mee te maken krijgt. Om onze jongeren op die vlakken een beetje op weg te helpen, geven wij ze dit boekje waarin we de belangrijkste zaken kort en bondig op een rij hebben gezet. Ook vertellen we kort hoe wij ze als gemeente eventueel kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het regelen van geldzaken of het vinden van werk."

Het boekje is net zo groot als een cd-hoesje en makkelijk om af en toe even in te zien. De vormgeving is aansprekend, korte teksten en plaatjes worden afgewisseld. De belangrijkste zakelijke onderwerpen voor een achttienjarige staan er in. Studeren en studiefinanciering bijvoorbeeld, werken, wonen, financiën, belastingen en inkomensverhogende voorzieningen. Natuurlijk bevat elk hoofdstukje verwijzingen naar websites voor meer informatie.

De gemeente Den Helder geeft het boekje vanaf 1 januari 2011 cadeau aan alle Helderse jongeren zodra ze 17 jaar en 6 maanden zijn. Elke maand krijgt weer een nieuwe groep jongeren de brochure thuisgestuurd. De gemeente Den Helder is niet de bedenker van de brochure. De afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Heerhugowaard heeft het concept bedacht. Het boekje is aangepast aan de Helderse situatie.