Dienstenbond CNV

Nieuws

27 december 2010

Onderhandelingen voor betere afspraken medewerkers drogisterijen van start

Een aantal maanden geleden vroeg CNV Dienstenbond je naar je wensen voor de nieuwe cao voor drogisterijmedewerkers. Dit omdat je huidige cao --waarin de afspraken over arbeidsvoorwaarden staan die gelden tussen jou en je werkgever-- begin oktober is afgelopen. Zolang er geen nieuwe cao is afgesproken, blijven betere afspraken over een hoger loon en meer inspraak over werktijden uit. CNV Dienstenbond wilde dan ook snel beginnen met afspraken maken voor een nieuwe cao. Wij hebben aangedrongen om nog in 2010 te starten met onderhandelen, maar dat bleek niet mogelijk. Uiteindelijk zitten we begin volgend jaar om de tafel. Waar gaat het CNV voor in 2011?

Een goede loonsverhoging
De loonsverhoging in 2010 bedroeg een half procent. Dat was weinig. De kosten van jullie levensonderhoud zijn in 2010 waarschijnlijk meer gestegen. Grote bedrijven in de branche zoals AS Watson (Kruidvat, Trekpleister, Ici Paris) en Ahold (Etos) hebben dit jaar echter redelijk gepresteerd. Daar mogen jullie als hardwerkende medewerkers op de vloer dan ook iets van terugzien, als blijk van waardering. Het beeld bij de kleinere zelfstandige drogisterijen is helaas slechter. Desondanks vinden we, dat er voor jullie in 2011 meer mogelijk moet zijn dan die halve procent in 2010.

Meer invloed op werktijden
Helaas komen er in deze drukke maanden bij CNV weer meer meldingen dan normaal binnen van medewerkers, die aangeven dat sommige werkgevers wel heel veel inzet vragen. Als drogisterijmedewerker met hart voor de zaak, komt vaak de vraag of je toch maar dat halve uurtje na winkelsluiting zonder doorbetaling door wil werken. Of om in de niet betaalde pauze op je werkplek te blijven, zodat je nog even klanten kan helpen. Of om ook buiten kinderopvanguren veel beschikbaar te zijn voor werk. CNV Dienstenbond vindt dit geven en nemen begrijpelijk. Zolang er maar een eerlijke doorbetaling van je salaris tegenover staat (inclusief overwerk), de berekening van je plus- en minuren doorloopt en er rekening gehouden is met je thuissituatie. Helaas is dat niet altijd het geval.

Afspraak=afspraak
Het gaat vaak om "vanzelfsprekende" alledaagse oprekking van je werktijd, die bij elkaar opgeteld ertoe leidt, dat er teveel druk op je staat om toch maar door te werken. Dit zonder dat er altijd de beloning in geld, tijd en waardering tegenover staat, die met de drogisterijbedrijven is afgesproken. Wij willen afspraken maken, die het makkelijker voor je maken om ervoor te zorgen dat je de afgesproken beloning ook daadwerkelijk krijgt. Afspraak=afspraak.

Vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info? Neem contact op met bestuurder Michiel Wallaard. Telefoon: 035-6460581, of mail: m.wallaard@remove-this.cnvdibo.nl