Gemeente Lelystad

Infoavond natuurcentrum Oostvaardersveld

Woensdag 29 december 2010
Het ontwerp van het Natuuractiviteitencentrum in de Oostvaardersplassen

Om de plannen voor het Natuuractiviteitencentrum en het bestemmingsplanproces Lelystad - Oostvaardersveld toe te lichten, organiseren gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer een gezamenlijke inloopavond op woensdag 12 januari 2011. Tussen 19.00 en 21.00 uur bent u welkom in congrescentrum De Pijler, Ketelmeerstraat 90.

Bezoekers en beleving Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een vermaard natuurgebieden, voortdurend in ontwikkeling en verandering. Om de groeiende stroom aan bezoekers, geïnteresseerden en wetenschappers goed te begeleiden en om de beleving te verbeteren, gaat Staatsbosbeheer een nieuw Natuuractiviteitencentrum ontwikkelen in het zogenoemde Oostvaardersveld, vlak bij de Oostvaardersplassen op het grondgebied van de gemeente Lelystad.

Ontwerp gebouw

Als uitkomst van een internationale prijsvraag is een subliem ontwerp voor gebouw en landschap als winnaar verkozen. Het centrum gaat functioneren als poort en entree tot de natuur. Maar ook als centrum van waaruit tal van activiteiten gaan plaatsvinden en wetenschappers een plek krijgen voor onderzoek. In het verlengde daarvan wordt de omgeving van het Natuuractiviteitencentrum, het Oostvaardersveld, opnieuw ingericht. Er komt meer water het gebied in. Daarmee gaan natuurwinst, versterking van belevingswaarde en aantrekkelijkheid hand in hand.

Voorlichting en educatie

Het Natuuractiviteitencentrum wordt een voorbeeld op het gebied van voorlichting en educatie. Hier start het bezoek aan de Oostvaardersplassen in Lelystad. In de toekomst kan het ook als poort fungeren naar een mogelijk groter gebied. Staatsbosbeheer verwacht 150.000 bezoekers per jaar.

Bestemmingsplan

Om uitvoering van deze plannen mogelijk te maken, is een bestemmingsplanwijziging nodig. Tot en met 19 januari 2011 kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden reageren op de ter inzage liggende plannen.
Ja