Gemeente Laarbeek


Start erfbeplantingsproject PlantenNu

LAARBEEK - Het buitengebied van Laarbeek wordt niet uitsluitend gevormd door bossen en natuurschoon. Het grootste deel van de gemeente bestaat uit een afwisselend agrarisch landschap. In dit landschap vormen boerderijen en woningen met de bijbehorende erven beeldbepalende elementen. Een mooi erf is daarom niet alleen een visitekaartje voor het bedrijf of de bewoner, maar zeker ook voor de gemeente en de agrarische sector. Bovendien worden de natuurwaarde en de biodiversiteit op en rond het erf verhoogd. Daarom stimuleert de gemeente Laarbeek via het Landschapsontwikkelingsplan op een actieve manier de aanleg van erfbeplantingen.

Goede erfbeplanting voordelig voor bewoners en natuur

Vroeger hoorden bomen en struiken als vanzelfsprekend bij de inrichting van het boerenbedrijf. In het verleden is er veel beplanting rond de erven verdwenen. Gelukkig zien we tegenwoordig een trend dat de waardering voor erfbeplantingen weer toeneemt. Een goed aangelegde erfbeplanting betekent een verfraaiing van het erf. U kunt uw erf inrichten zoals u dat wilt, waarbij u mooie gebouwen beter tot hun recht kunt laten komen en minder mooie gebouwen kunt camoufleren. Op de tweede plaats kan het erf met de eventuele bedrijfsgebouwen beter ingepast worden in het karakter van de omgeving. Beplanting geeft beschutting en bescherming tegen wind, bovendien verschijnen met de beplanting op en rond het erf ook weer allerlei soorten vogels, vlinders en andere dieren. Kortom, een goede erfbeplanting vergroot de leefbaarheid voor de bewoners en biedt ruimte aan de natuur en de biodiversiteit.

Project PlantenNu

Om de aanleg van erfbeplanting op en rond erven in het buitengebied te stimuleren heeft de gemeente ervoor gekozen het project PlantenNu op te starten. Met het project PlantenNu krijgen grondeigenaren in het buitengebied de gelegenheid om gesubsidieerd erfbeplanting aan te leggen. De gemeente Laarbeek vergoedt de kosten voor het maken van inrichtingsplannen en levert het plantmateriaal. Het planten van de bomen en het bosplantsoen voert u vervolgens zelf uit.

Voorwaarden voor subsidie

In principe kunnen alle bewoners van het buitengebied die hun erf landschappelijk willen verfraaien, meedoen met PlantenNu. Het gaat daarbij duidelijk niet om tuinaanleg, maar om inpassing van een erf in de totale omgeving. Er moet dus sprake zijn van een landschappelijke verbetering. De beplantingssoorten die mogen worden gebruikt, moeten van nature in het landschap passen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan eik, berk, hazelaar, kornoelje en lijsterbes. Maar ook diverse hagen, laanbomen en hoogstam-fruitbomen kunnen op het erf worden aangeplant. Als minimale eis voor deelname geldt een aanplant van minimaal 100 m2 bosplantsoen of 10 laan- of fruitbomen. U kunt ook een bestaande erfbeplanting aanvullen, maar bijvoorbeeld alleen een beukenhaag aanplanten is onvoldoende. Om in aanmerking te komen voor PlantenNu moet u de nieuwe beplanting minimaal 10 jaar in stand houden.

Samenwerking met Orbis

Voor de uitvoering van het project PlantenNu werkt de gemeente Laarbeek samen met Projectbureau Orbis. Wanneer u belangstelling heeft, zal een medewerker van Projectbureau Orbis u bezoeken en samen met u aan de keukentafel de mogelijkheden bespreken en deze tot een definitief inrichtingsplan uitwerken.

Aanmelden

Het project wordt uitgevoerd op basis van een vast budget, deelname is mogelijk op volgorde van aanmelding. Wanneer u zich aan wilt melden voor het project PlantenNu, of hierover meer informatie wenst, verwijzen wij u door naar de website www.plantennu.nl. Ook kunt u contact opnemen met Koen van Hout van Projectbureau Orbis, telefoon: 06 2222 4146, e-mail: koenvanhout@projectbureauorbis.nl.