Gemeente Veere


Uitspraak Raad van State Zeeduinse Poort

De gemeenteraad heeft op 17 december 2009 het bestemmingsplan "Zeeduinse Poort" vastgesteld. Het beroep hiertegen door twee buren bij de Raad van State is 29-12-`10 ongegrond verklaard. Het bestemmingsplan "Zeeduinse Poort" is nu onherroepelijk.

De bezwaarmakers hadden moeite met het dempen van de sloot achter hun percelen maar door de aanleg van een drainagestrook zal de waterhuishouding zelfs verbeteren. Over de aantasting van het woongenot zegt de Raad van State dat er geen recht bestaat op een blijvend vrij uitzicht en weegt dat uitzicht niet op tegen het belang van een nieuwe woonwijk. Dat de bebouwing past in de omgeving en de afstand ongeveer 40 meter bedraagt, speelt ook mee.

Ook het argument dat er in Oostkapelle geen behoefte zou bestaan aan nieuwe woningen omdat er veel te koop staan, is verworpen. Dat geldt eveneens voor de stelling dat de gevolgen van de nieuwe N57 ook onderzocht hadden moeten worden. De Raad van State vindt echter dat de N57 geen onderdeel van dit plan is.

Omdat er maar weinig mensen gebruik gaan maken van een brandgang is de angst voor mogelijke overlast ook niet gegrond en hoeven de appelanten niet gecompenseerd te worden met een strook grond zoals de bewoners aan de Duinweg, omdat het om een wezenlijk andere situatie gaat.