Rechtbank Zutphen


Geld terug voor 72 schuldeisers in Exakta-zaak

Zutphen, 29 december 2010 - 72 schuldeisers krijgen geld terug van de failliete kozijnenfabriek Exakta uit Winterswijk. De vorderingen van 76 andere schuldeisers wees de rechtbank af.

In totaal stonden 150 schuldeisers tegenover de curatoren van het failliete bedrijf. Zij deden mee aan een `Cash back'- actie van het bedrijf en eisen nu het aankoopbedrag van hun kozijnen terug. Eén vordering werd deels toegewezen en deels afgewezen, een ander krijgt de gelegenheid om meer bewijs te leveren.

De rechtbank oordeelt dat de geldterugactie en de actievoorwaarden niet bedrieglijk of misleidend zijn. Het is duidelijk dat de actie er niet op gericht was dat iedereen het aankoopbedrag zou terugontvangen. Exakta mag deze actie zo opzetten, zolang de voorwaarden maar duidelijk en begrijpelijk zijn.

Uitleg
De rechtbank wees 72 vorderingen toe na sommige actievoorwaarden nader te hebben uitgelegd. De deelnemers voldoen nu wel aan alle actievoorwaarden en hebben recht op geld terug. 76 vorderingen wees de rechtbank af omdat de voorwaarden in deze gevallen wel duidelijk waren en de deelnemers er niet aan hebben voldaan.

Oplettende koper
De rechtbank benadrukt in de uitspraken dat de gemiddelde oplettende koper (moet) zich er van bewust zijn dat het niet gebruikelijk is dat de koopprijs van kozijnen na verloop van tijd zomaar aan hem wordt terugbetaald. Het betrof in dit geval een promotieactie.

Erkende schuldeisers
De 72 deelnemers van de toegewezen vorderingen zijn door deze uitspraken erkende schuldeisers. Dit betekent dat ze meedelen in het overgebleven geld van het failliete bedrijf. Het is dus niet zeker dat deze schuldeisers het volledige aankoopbedrag terugkrijgen. Dat hangt onder andere af van hoeveel geld er nog is en over hoeveel mensen het verdeeld wordt.

Achtergrond
Exakta uit Winterswijk organiseerde in 1998 een geldterugactie bij de aankoop van kozijnen. In januari 2006 is het bedrijf failliet verklaard en zijn de curatoren gestart met de afwikkeling van het faillissement.

De schuldeisers stonden 26 oktober in een zogeheten renvooizitting tegenover de curatoren van de failliete kozijnenfabriek Exakta. Bekijk de nieuwsvideo voor een terugblik op de zitting van 26 oktober.

Meer informatie
Lees de uitspraken voor meer informatie. Uitspraak met LJN BO9227 is een toewijzend vonnis, LJN BO9230 een afwijzend vonnis en LJN BO9232 een tussenvonnis, hier krijgt de schuldeiser de gelegenheid om meer bewijs te leveren.

LJ Nummers

BO9227
BO9230
BO9232

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zutphen Datum actualiteit: 29 december 2010 Naar boven