Tweede Kamer der Staten Generaal

Eerste mondelinge vragenuur in nieuwe opzet

De Tweede Kamer houdt dinsdag 11 januari 2011 om 14.00 uur voor de eerste keer het mondelinge vragenuur in een nieuwe opzet. Het mondelinge vragenuur is het moment waarop de Kamer actuele onderwerpen aan de orde kan stellen. Het doel van de nieuwe opzet is een levendig, effectief en interessant vragenuur.

De vraagsteller krijgt de gelegenheid om na de vragen en de toelichting in vervolgvragen dieper op de zaak in te gaan. Andere leden kunnen geen vervolgvragen stellen. Daarnaast is er ruimte voor meer vragen. De vragen worden geselecteerd op basis van actualiteit en urgentie van het onderwerp. En er mogen geen andere procedures in de Kamer over het onderwerp lopen.

De Kamer stemde donderdag 16 december 2010 in met een voorstel van het Presidium een experiment te doen met een andere vorm van het mondelinge vragenuur.Het voorstel van het Presidium is gebaseerd op een advies van de commissie voor de Werkwijze. De commissie voor de Werkwijze heeft dit advies aan het Presidium uitgebracht vanwege een toezegging van de Voorzitter bij de behandeling van de Raming van de Tweede Kamer voor 2011. Het experiment wordt gehouden tot het krokusreces.

Het Presidium verwacht dat op deze wijze een serie vragen en antwoorden ongeveer 10 minuten in beslag zal nemen. Dat wil zeggen dat in een vragenuur 6 en wellicht 7 vragenrondes aan de orde zouden kunnen komen. Het Presidium zal het experiment evalueren en indien nodig met voorstellen komen tot wijziging van het Reglement van Orde.

voor de redacties:
Inlichtingen bij: Jos Jochemsen, Hoofd Voorlichting, 06 - 1830 5710.