Gemeente Hellevoetsluis


Jan Lageweg onderscheiden met Jan Blankenspeld

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Volksuniversiteit (VU) zondag 9 januari is het 40-jarig jubileum van bestuurslid de heer Jan Lageweg gevierd. Burgemeester Kleijwegt heeft de heer Lageweg vanwege dit jubileum en zijn vele inspanningen voor de Volksuniversiteit onderscheiden met de Hellevoetse onderscheiding, de Jan Blankenspeld.

Jan Lageweg is sinds 1970 bestuurslid van de Volksuniversiteit Hellevoetsluis en deze rol vervult hij nu dus al ruim 40 jaar met verve. Gedurende deze 40 jaar was hij de initiatiefnemer van vele grote zaken binnen de organisatie. Hij verzorgde tientallen lezingen op het gebied van cultuur, cultuurhistorie en over diverse landen. Ook organiseert hij wandelingen en fietstochten, maar ook bezoeken aan bijzondere tuinen en musea in binnen- en buitenland. Ook organiseerde hij tal van cursussen, zoals boerenschilderkunst, batikken en vele cursussen op het gebied van tuinieren. Voor veel van deze cursussen stelde hij zijn eigen huis en tuin beschikbaar. Ook heeft hij vanuit de volksuniversiteit het filmhuis opgezet. Bijzondere films die niet in de bioscoop worden vertoond haalde hij naar Hellevoetsluis. In 1981 was hij één van de initiatiefnemers van de oprichting van de werkgroep Theater. Deze werkgroep was tot 1997 actief en organiseerde theateractiviteiten op het terrein van toneel, muziek, cabaret, dans, poëzie, etc. Inmiddels is de heer Lageweg 74 jaar en nog altijd bijzonder actief, je kunt hem wel de verpersoonlijking van de Volksuniversiteit Hellevoetsluis noemen.

De heer Lageweg werd in het jaar 2000 vanwege zijn vele vrijwillige activiteiten al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bij zijn 40-jarig dienstverband bij de gemeente Rotterdam is hem in 1999 de Erasmuspenning verleend.
De Jan Blankenspeld is een Hellevoetse onderscheiding die alleen in speciale gevallen wordt uitgereikt, het gaat om uitzonderlijke verdiensten voor de Hellevoetse samenleving. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders.


01/10/2011